5 mód, ahogy az utazás javítja az egészségünket

Közhelyszámba megy, hogy az utazás jót tesz a közérzetnek és az egészségnek. De nem árt tudni, hogy az orvostudomány szerint pontosan miként és mire hat!

Fotó: Unsplash

Tudjuk, hogy stresszes időket élünk... De létezik megoldás arra, hogy enyhítsünk a szorongásaink legalább egy részén: utazzunk, még ha egy viszonylag közeli helyre is.

„Amikor tartósan fennáll a stresszhormonok – mint például a kortizol – növekedése, a krónikus betegségek fokozott kockázatának tesszük ki a testünket" – nyilatkozta a témával kapcsolatban a Travel + Leisure számára dr. Kristin McKitish New York-i orvos. „Gondoljunk csak a magas vérnyomásra, a cukorbetegségre, a szívbetegségekre, a szorongásra, az álmatlanságra, az emésztési problémákra és még sok másra. Feltétlenül szükséges időt szánni ezen stresszfaktorok leküzdésére, és az utazás erre kitűnő eszköz lehet". McKitish szerint az utazások lehetővé teszik, hogy megszabaduljuk a napi stresszfaktoroktól, és „újraindítsuk testünket és lelkünket, javítva általános egészségi állapotunkon." De hogyan hat az utazás az elménkre, testünkre és lelkünkre? Íme 5 mód!

1. Az utazás javíthat a szív egészségén

Amerikai kutatók 2019-ben 12 hónapon át figyeltek meg 63 fizetett szabadságra és szabadidőre jogosult dolgozót. Azt tapasztalták, hogy a hosszabb nyaralást választóknál ritkább volt a metabolikus szindróma előfordulása vagy tünete. A kutatók felfedezték, hogy a metabolikus szindróma megjelenésének kockázata „a résztvevők minden további nyaralásával közel negyedével csökkent".

„A vakációkat általában pozitív eseményekként éljük meg" – írták a tanulmány szerzői. „Ez a szubjektív élmény objektív egészségügyi előnyökkel járhat, a vakációk gyakorisága védelmet nyújthat a metabolikus szindróma és tünetei ellen".

2. A nyaralások hosszú időre enyhíthetik a stresszt

Fotó: Unsplash

3. A vakáció növelheti a termelékenységet

Egy nyaralás lehet a legjobb megoldás, ha úgy érezzük, szakmai egyhangúság lett úrrá rajtunk. Egy 2016-os jelentés megállapította, hogy akik évi 11 napos vagy még hosszabb szabadságot vettek ki, nagyobb valószínűséggel részesültek fizetésemelésben vagy bónuszban a következő három évben, mint azok, akiknek 10 vagy annál kevesebb szabadnapjuk volt. „A folyamatosan dolgozó személyekre nem jellemző a termelékenység és az új ötletek felvetése" – állítja Katie Denis kutató.

4. A természetjárás javítja a légzést

Fotó: Unsplash

A természetjárás rendkívül jótékony hatással van a tüdőkre. Amint egy, a Journal Nature-ban közétett 2019-es tanulmány elmagyarázza, „egyre több bizonyíték jelzi, hogy a természeti környezettel (parkokkal, erdőkkel és tengerpartokkal) való érintkezés jobb egészséget és közérzetet eredményez." A tudósok hozzátették, hogy „a zöldebb városi területeken való élet kisebb valószínűséggel jár a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, elhízással, cukorbetegséggel, asztma miatti kórházi kezeléssel, lelki szorongással és végső soron felnőtthalandósággal – gyerekeknél pedig csökken az elhízás és a rövidlátás kockázata."

És ezeket az előnyöket nem csupán a közvetlenül a természetben élők élvezhetik. A kutatók hozzátették, hogy a városlakók is profitálhatnak belőlük „a zöldövezetek gyakori felkeresésével".

5. A világjárók kreatívabbak

Adam Galinsky, a Columbia Business School professzora szerint, ha kreatív impulzusra van szükségünk, mindössze újabb pecséteket kell begyűjtenünk az útlevelünkbe. Az Amerikai Pszichológiai Társaság által közétett kutatásukban Galinsky és társai rámutatnak arra, hogy akik jelentősebben több időt töltöttek külföldön, kreatívabbak másoknál. Miért? Ahogy Shelley H. Carson, Ph.D., a Harvard Egyetem pszichológia professzora mondta: „az utazás új élményeknek és új ötleteknek tesz ki bennünket. Szélesebbé válik a látókörünk, kinyílik számunkra a világ – az utazás során ahhoz hasonlón tágul a perspektívánk, mint amikor kreatív alkotási folyamatok indulnak be bennünk.""

AMI MÉG ÉRDEKELHET