Mesterséges intelligenciájú robot, amelyik megtisztítja a tengerpartot a csikkektől

Két holland mérnök strandtisztító robotot épített, a BeachBot névre keresztelt önjáró szerkezet felkutatja és összegyűjti a homokba dobott cigerettacsikkeket.

Fotó: TechTics


A BeachBot (röviden BB) elnevezésű robot kamerái és szenzorai révén észleli a homokban megbújó cigarettacsikkeket, amelyeket aztán egy kifinomult, három dimenzióban mozgó fogórendszer segítségével emel ki. A robot ugyanakkor mesterséges intelligenciát (AI) is használ a csikkek megtalálására és a legjobb begyűjtési mód elsajátítására.

A mesterséges intellingenciára épülő észlelési algoritmust a TechTics, két holland mérnök, Edwin Bos és Martijn Lukaart cége alkotta meg, a delfti Műszaki Egyetem diákjaival közösen, akik a Microsoft Trove nevű alkalmazást használták. Ez az applikáció összekapcsolja a mesterséges intelligencia fejlesztőit a világ minden tájáról származó fotókkal, hogy a felismerés érdekében több millió cigaretta képével táplálja a robot memóriáját.

Fotó: TechTics

Az automatikus tanulást használva BB képes eldönteni mit emeljen fel, így akadályozva meg a robotot, hogy károkat okozzon más tárgyak – például kagylófélék – eltávolításával. A szelektivitás mellett a gépi tanulás még nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé, mert a robot képes megtanulni másfajta káros hulladékok összegyűjtését is.

A cigarettacsikkek 14 év alatt bomlanak le, és egy 2019-es tanulmány szerint „a strandokon talált személyes tárgyak leggyakoribb formájává" váltak. Mivel tele vannak mikroműanyagokkal és vegyszerekkel, az Egyesült Államok kormányának dolgozó tudósok februári tanulmánya „rendkívül mérgezőnek" nevezte őket, megállapítva azt is, hogy ez a veszélyes hulladékok egyik legfőbb problémája.

BeachBot – videó

www.youtube.com

Cigarette butts have finally met their nemesis: BeachBot, an AI-enabled robot
AMI MÉG ÉRDEKELHET