De ce își lasă părinții scandinavi bebelușii să doarmă afară în frig?

În lume există multe tradiții neobișnuite în orice aspect al vieții, chiar și în domeniul creșterii copiilor.

Foto: Shutterstock


În țările nordice, părinții își lasă bebelușii în cărucior atunci când intră într-un magazin sau într-o cafenea, ceea ce duce adesea la străzi pline de cărucioare, chiar și în cele mai reci luni ale anului.

Când ai un copil, vrei să-l protejezi de tot și de toate. De aceea, majoritatea părinților au tendința de a nu-și pierde niciodată din vedere copiii, mai ales atunci când aceștia sunt mici. Chiar și atunci când micuții dorm, există un monitor cu ajutorul căruia, părinții se asigură că totul este în regulă. Cei mai mulți dintre părinți nici nu s-ar gândi vreodată să-și lase bebelușul singur în cărucior, mai ales pe stradă. Cu toate acestea, în țările nordice, este o imagine obișnuită.

Foto: Unsplash

CITEȘTE ȘI ASTA! CUM SĂ CĂLĂTORIM CU AVIONUL CU UN COPIL MIC?

Acest obicei este de fapt o practică care există de mult timp, de pe vremea când casele tradiționale erau făcute din turbă și erau prost aerisite, pentru că oamenii găteau în interior, la foc de lemne. Se considera că era mai bine pentru copil să stea afară. Astfel, de generații întregi, oamenii din țările nordice își lasă copiii afară, chiar și în timpul iernii, iar principiul pare normal și în zilele noastre. Este foarte comun să lași căruciorul afară, chiar dacă majoritatea părinților plasează oricum un monitor înăuntru. pentru a-și supraveghea copilul. În Danemarca, practica este recomandată chiar și de către moașe. Se spune că întărește sistemul imunitar al bebelușului și că îl face să doarmă mai bine. Părinții își protejează pur și simplu copiii împotriva frigului, învelindu-i în haine și pături.

Ce spune știința despre aceste lucruri?

Marjo Tourula, de la universitatea finlandeză din Oulu, a realizat un studiu în 2011, spunând că bebelușii dorm mai bine în frig (temperaturile de aproximativ -5°C fiind ideale), atât timp cât somnul nu depășește 3 ore. Mai mult, potrivit studiului, sistemul imunitar al copilului este stimulat dacă este lăsat să doarmă afară, atâta timp cât temperaturile variază între -10°C și 25°C. Un studiu din 2008, realizat tot în Finlanda de Marjo Tourula, afirmă că această practică începe în jurul vârstei de două săptămâni, 88% dintre părinți declarând că bebelușului lor i-a plăcut în mod clar să doarmă afară.

AMI MÉG ÉRDEKELHET