Schönbrunn: minden az impozáns bécsi palotáról

A bécsi Schönbrunni kastély az egyik leghíresebb ausztriai látványosság.

schonbrunn becs
Fotó: 123rf

A külvárosban, Hietzingben található terület 1569-került a Habsburgok tulajdonába, 1642-ben II. Ferdinánd császár felesége, Eleonóra egy nyári lakot építtetett a birtokra, melyet az egyik legenda szerint elsőként ő nevezett Schönbrunn-nak, egy másik szerint pedig Mátyás főherceg. A név (szó szerint: szép forrás) a birtokon lévő forrásra utal.

A császár nyári rezidenciája

Fotó: 123rf

Schönbrunn a 18. század közepétől az osztrák uralkodók kedvelt nyári rezidenciája volt – télre visszaköltöztek a Bécs belvárosában található Hofburgba. Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásával a kastélynak ez a funkciója 1918-ban megszűnt, és múzeummá alakították át, majd 1996-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára is.

A barokk kastély Bécs egyik leglátogatottabb attrakciója. Az impozáns épület aranysárga színe a Habsburg-birodalom egyik szimbóluma volt. Belső terei rokokó stílusúak (többnyire fehér felületek 14 karátos arany levéldíszítéssel), cseh kristálycsillárokkal és cserépkályhákkal. Az eredeti szándék szerint vadászháznak épült, de a folyamatos bővítéseknek köszönhetően végül a császári család reprezentatív nyári lakhelye lett belőle. A hatalmas kastélyban 1440 helyiség található, ezekből 45 látogatható – érdekesség, hogy 200 konyha szolgálta ki a császári udvartartást.

Kastélypark

Fotó: 123rf

A kastélyt egy nagy park veszi körül, benne kertekkel, virágágyásokkal, szökőkutakkal és néhány épülettel. A kölni csatában aratott osztrák győzelmet jelképező Gloriette ma kávézóként működik, ahol rendszeresen tartanak kamarakoncerteket. Egy másik népszerű látványosság az Irrgarten, egy kerti labirintus, amely a 12 csillagkép szimbólumát rejti. A kastélypark hátsó részében található üvegházak közül építészetileg a Pálmaház (Palmenhaus) a legérdekesebb, ahol a látogatók az összes kontinensről származó növényeket csodálhatják meg. Egy kicsit távolabb található az újra megnyitott Sivatagi Ház (Wüstenhaus), benne a gazdag kaktuszgyűjtemény.

Császári állatkert

Fotó: 123rf

A kastélykerthez tartozik Európa legrégebbi állatkertje is. 1752 óta működik, területe fokozatosan duzzadt 17 hektárra, ma pedig a világ egyik legmodernebb állatkertjeként tartják számon. Pavilonjaiban sétálva több éghajlati zónát is bejárhatunk, az esőerdőtől kezdve a sivatagon át a sarkvidékig. Több mint 600 állatfaj él itt, köztük rinocéroszok, elefántok, vízilovak, jegesmedvék, tigrisek, oroszlánok, különféle majomfajok. A látogatók körében a Kínából idehozott pandák a legnépszerűbbek, amelyekre az állatkert rendkívül büszke.

AMI MÉG ÉRDEKELHET