Franciaországban betiltják a rövid távú belföldi repülőjáratokat

Tilos lesz olyan városok között repülni, amelyeket két és fél órásnál rövidebb vonatút köt össze.

Fotó: Unsplash

Az Európai Bizottság is jóváhagyta azt a francia törvényt, amely a vonatközlekedésnek kedvez a rövid távú, rendkívül szennyező repülőutakkal szemben. A változások a 2021-es klímatörvény részei és egy olyan lakossági bizottság javasolta őket, amelyet azzal bíztak meg, hogy megoldásokat találjanak az ország szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére.

Fotó: Pixabay

Az Európai Unióban először Franciaországban korlátozzák a rendkívül szennyező hatású, rövid távú repülőutakat. Az új rendelkezés értelmében tilos olyan járatokat indítani, amelyek helyettesíthetők egy legtöbb két és fél órás vonatúttal.

Az Európai Bizottság is jóváhagyta az új törvényt, amelyet így hároméves próbaidőre vezetnek be.

Ezt követően az EU ismét megvizsgálja a helyzetet. A tiltás első körben három repülőutat érint a Párizs Orly reptér és Nantes, Lyon, valamint Bordeaux között, hiszen a francia fővárosból megfelelő vasúti összeköttetés áll fenn ebbe a három városba. A vasúti szolgáltatások javításával további légiutak szűnhetnek meg: a Párizs Charles de Gaulle és Lyon, valamint Rennes között, illetve Marseille és Lyon között is.

Fotó: Pixabay

A francia kormányzat a rövid távú privát repülőutakat is korlátozná, hogy ezzel tegye zöldebbé és egyenlőbbé a közlekedést. Az európai közlekedési és környezetvédelmi intézet felmérése alapján a privát repülők 14-szer szennyezőbbek az egy utas által megtett kilométerek alapján, mint a kereskedelemi járatok, míg a vonatoknál 50-szer károsabbak ebből a szempontból. Ugyanebből az elemzésből az is kiderült, hogy 2019-ben a franciaországi repterekről felszálló repülők 10%-a volt privát gép, és ezeknek a fele kevesebb mint 500 km-t tett meg. A kormány valószínűleg távolságalapú-korlátozásokkal és magas adóterhekkel sújtja majd a privát gépek üzemeltetőit.

Ugyanakkor szeretnék elérni, hogy a belföldi rövid távú repülést uniós szinten is korlátozzák majd.
AMI MÉG ÉRDEKELHET