Cum călătorești ieftin cu trenul? Poți economisi mult dacă urmezi aceste sfaturi

Există câteva măsuri simple pe care le poți lua pentru a reduce costurile.

Foto: Shutterstock


Călătoriile cu trenul devin din ce în ce mai populare, dar nu este întotdeauna cea mai ieftină formă de transport. Cu ajutorul unui expert, iată câteva sfaturi pentru a-ți reduce costurile.

Rail Europe este o platformă online de transport feroviar specializată pe continentul nostru. Site-ul lor îți permite să cumperi bilete direct de la cele mai cunoscute companii feroviare europene, dar oferă și o funcție de comparare a prețurilor. Directorul general al companiei, Björn Bender, este el însuși un pasionat de trenuri - numai anul trecut a călătorit peste 75.000 de kilometri cu trenul pe continent - și un expert recunoscut în domeniu. Într-un interviu acordat Euronews, Bender ne spune la ce trebuie să fim atenți atunci când vrem să cumpărăm bilete de tren la prețuri mici.

Foto: Shutterstock

Pentru că, deși calea ferată ne este aproape de circa 200 de ani, încă nu este cel mai ieftin mod de transport. Nu este neobișnuit ca o companie aeriană low-cost să ofere o modalitate mai ieftină de a ajunge la destinație decât un serviciu feroviar. Cu toate acestea, este încă un mod de călătorie popular, iar industria se bucură de o perioadă deosebit de bună: Rail Europe a înregistrat o creștere de 66% a rezervărilor în 2023, comparativ cu anul precedent.

Foto: Shutterstock

Dar hai să vedem câteva sfaturi de specialitate.
  • Nu rezerva prin intermediul companiilor feroviare! - Acest tip de conștientizare este deja prezent în cazul călătoriilor cu avionul: majoritatea oamenilor nu mai fac rezervări prin intermediul site-urilor companiilor aeriene, ci prin diverse platforme de comparare a prețurilor. Dar când vine vorba de cumpărarea biletelor de tren, te bazezi adesea pe vechile obiceiuri, când nu ar trebui: pe lângă Rail Europe, Omio și Kayak oferă, de asemenea, un serviciu similar.
  • Rezervă din timp! - Cu cât rezervi mai devreme, cu atât mai ieftin ieși - regula de aur a călătoriilor. Potrivit lui Bender, este un pic mai complicat de atât: de obicei, există o anumită fereastră de timp în care poți cumpăra un bilet la cel mai bun preț. Ar trebui să rezervi cu 7-12 săptămâni înainte de ziua călătoriei.

Foto: Shutterstock

  • Nu-ți fie teamă de transferuri! - Serviciile directe sunt cu siguranță convenabile, dar sunt, de asemenea, mai scumpe de obicei decât cele cu escale. Cu toate acestea, dacă ești dispus să schimbi trenurile chiar și o singură dată, poți scăpa mult mai ieftin. Nu trebuie să îți faci griji că te vei pierde, deoarece acum este rapid și ușor să schimbi trenurile în majoritatea gărilor.
  • Participă la programele de fidelizare! – La fel ca și companiile aeriene, companiile feroviare recompensează, în general, clienții fideli. Când călătorești des cu trenul, asigură-te că profiți de programul de fidelizare! Nu numai că poți obține o reducere la prețul biletului, dar te poți bucura și de o gamă largă de alte reduceri.
AMI MÉG ÉRDEKELHET