A madárhangot felismerő alkalmazással még jobb móka az erdei túra!

A BirdNET applikáció az általad rögzített madárhangból megmutatja, milyen állat adja ki a hangot.

Fotó: Unsplash

Ha érdekelnek a természet hangjai, akkor bizonyára tetszene egy madárhatározó app, ami megmutatná hang alapján, milyen tollas állat van a közeledben.

A BirdNET applikáció az általad rögzített madárhangból megmutatja, milyen állat adja ki a hangot. A Chemnitz Műszaki Egyetem és a Cornell Egyetem kutatói fejlesztették ki – immár az egész világon le lehet tölteni és nagyjából 3000 madár hangját ismeri fel.

Az app mesterséges intelligencián alapuló algoritmusa 80-85%-os biztonsággal állapítja meg a madárhangot.

Ezt bizonyítja, hogy mintegy egymillió letöltés fölötti számmal büszkélkedhet az app fejlesztőcsapata. Az alkalmazás megállapítja a madárfajt, az állatra, az életkörülményeire jellemző információkat is megmutatja, és persze rengeteg képet is láthatunk a madárról, hogy felismerjük, ha legközelebb látjuk.

A BirdNET 2020-ban robbant be a köztudatba, amikor a lezárások miatt több milliárd ember csücsült hosszú órákat a kertjében, járta a természetet, és közben próbálta beazonosítani a madarak énekét. Az app használata folyamatosan segíti az ornitológusok és más tudósok munkáját, hiszen névtelenül, a hely meghatározásával adatokat szolgáltat a egyes fajokról. A madárhang-felismerő alkalmazást iOS-es és androidos telefonra, valamint tabletre is letöltheted.

AMI MÉG ÉRDEKELHET