Este simbolul Clujului - tot ce trebuie să știi despre această clădire impozantă

Cel mai vechi monument istoric și de arhitectură din Cluj a fost atât martor al războaielor, incendiilor și epidemiilor, cât şi la înflorirea Ardealului.

Foto: Shutterstock

Cu nava principală lungă de 50 de metri și o lățime de 24 de metri, biserica Sfântul Mihail din Cluj este a doua ca mărime din punctul de vedere al suprafeței din Transilvania (după Biserica Neagră din Brașov). Unele documente afirmă că încă din secolul al XIII-lea se afla aici o biserică dedicată Sfântului Mihail.

Foto: Unsplash

Momentul exact în care au început lucrările de construcție a bisericii romano-catolice actuale este ascuns în trecut, dar cert este că documentele rămase din 1349 vorbesc deja despre construcție. Populația în creștere permanentă a orașului a justificat construirea unei biserici mari, iar o parte din cheltuieli au fost finanțate din donații.

Construcția în sine a durat câteva decenii și a fost finalizată între 1419 și 1437.

Cu toate acestea, construcția turnului – inițial fuseseră planificate chiar două, dar numai unul a fost realizat – și construcția fațadei s-au întins pe durata a încă zeci de ani. Clădirea a fost distrusă de mai multe ori de incendii, chiar și turnul original a fost avariat de fulgere și cutremure în anii 1700. Turnul neogotic din prezent aparține clădirii de la mijlocul anilor 1800.

Foto: Shutterstock

Biserica cu trei nave, care poartă semnele distinctive ale goticii ardelene, a fost locația numeroaselor evenimente istorice: zidurile sale au fost martore la alegerea mai multor principi ai Transilvaniei.

De-a lungul timpului, a fost folosită și de luterani, calviniști și unitarieni, dar din 1716 aparține din nou confesiunii romano-catolice.

Renovarea completă a bisericii a început în august 2018, fiind foarte necesară, deoarece ultima reconstrucție majoră a clădirii a avut loc între 1956 și 1964. Lucrările, planificate inițial pe trei ani, au fost finalizate în august 2022, parțial din cauza epidemiei. Scopul principal al renovării a fost conservarea, astfel că muncitorii au lucrat sub supravegherea constantă a experților care, pe lângă pagubele cauzate de trecerea timpului, au trebuit să se ocupe și de greșelile renovărilor anterioare. Cu toate acestea, pereții re-tencuiți și iluminarea modernă dezvăluie și detalii ale clădirii care au rămas ascunse până acum.

Foto: Flickr

În ultimele decenii nu s-au făcut cercetări arheologice în biserică, dar actuala renovare a adus noutăți și în acest domeniu. În timpul săpăturii în sanctuarul secundar nordic au fost găsite capela nordică din secolul al XIV-lea, vechea ei pasarelă și masa altarului, cu treptele care duc la ea.

Biserica are în prezent cinci clopote, dintre care cel mai mare este clopotul Sf. Mihail de 2.700 kg și un diametru de 178 cm, realizat la Arad în 1924, după ce predecesorul său a crăpat. Patru din cele cinci clopote sunt realizate de maestrul Frigyes Hőnig. Totuși cel mai mic clopot, cântărind 280 kg, datează din 1657.

Relieful care îl înfățișează pe Sfântul Mihail a fost aplicat pe fațadă în 1444.

Sfântul ocrotitor al bisericii și al orașului Cluj a fost așezat deasupra porții principale după ce de ziua Sfântului Mihail orașul și-a redobândit privilegiile anterioare, pierdute anterior în răscoala țărănească din 1437.

AMI MÉG ÉRDEKELHET