9 tanács, hogyan lehet biztonságosabb a vezetés ősszel

Az ősz a legnagyobb kihívást jelentő évszak a volán mögött, mivel utakra hullott levelek, hidegebb időjárás, eső, köd és hosszabb sötétség vár ránk.

.

Fotó: Seat

Az őszi időjárás megköveteli, hogy az évszakhoz igazítsuk a vezetési stílusunkat. Az alábbiakban 9 jó tanácsot adunk a gondtalan vezetéshez.

1. MINDEN MILLIMÉTER SZÁMÍT

Az úttest ősszel hideg és nedves, ezért elengedhetetlen a gumiabroncsok ellenőrzése. A futófelület mélysége és a gumi nyomása nagymértékben befolyásolja a tapadást és a fékezési képességet. Ezért a szakértők azt javasolják, hogy a futófelület legyen 2 mm-nél mélyebb és soha ne legyen kevesebb, mint 1,6 mm, mivel 90 km/h sebességgel nedves felületen haladva a gumiabroncs teljesen elveszítheti a tapadását. Mindezek mellett havonta egyszer ellenőrizd, hogy megfelelő-e a gumiabroncs nyomása.

2. A FALEVELEK UGYANOLYAN CSÚSZÓSAK, MINT A HÓ

Fotó: Seat

Az úton levő, nedves falevelek ugyanolyan csúszóssá teszik a felszínt, mint amikor havon vezet az ember. Ahol a levelek befedik az úttestet, ott mindig kerülni kell a hirtelen fékezést. Ha egy kanyar közepén találod magad ebben a helyzetben, ne végezz hirtelen kormánymozdulatokat, és ha gumiabroncsok elveszítik tapadásukat, addig ne próbálkozz a kormányzás erőltetésével, amíg vissza nem szerzed az irányítást az autó felett.

3. NE FÉKEZZÜNK VÍZÁTFOLYÁSNÁL

A heves esőzések gyakoriak ősszel, így fennáll a veszélye a vízátfolyásnak. Ebben a helyzetben soha ne fékezz erősen addig, amíg a kerekek nem érintkeznek ismét a burkolattal, majd a volán finom mozdulataival korrigáld a kormányzást.

4. SZELES IDŐBEN

Az erős szél kihívást jelenthet az autópályán. Csökkentsd a sebességet és tartsd szilárdan a kormányt, amikor teherautókat előzöl meg, mivel a szél hirtelen megváltoztathatja autója kormányzási képességét.

5. KETTŐZD MEG A KÖVETÉSI TÁVOLSÁGOT

Nem kell feltétlenül eső ahhoz, hogy az úttest síkos legyen, a páralecsapódás és az alacsony hőmérséklet is meglepő dolgokat okozhat. Ezért különösen óvatosnak kell lenni az árnyékos, kanyargós szakaszokon. Nedves úton vezetve kétszer akkora biztonsági távolságot kell tartani, és tanácsos időről időre finoman a fékezni, hogy "kiszárítsd" a fékbetétek nedvességét és ellenőrizd azok hatékonyságát.

6. SEBESSÉG KÖDBEN

Fotó: Seat

Ha köd van, és például csak 50 méterre látsz el, akkor ez a biztonsági távolság: ezt kell tartanod minden előtted haladó járműhöz képest, és a sebességed ne haladja meg az 50 km/h-t. Így biztosíthatod, hogy elegendő legyen a fékút vészhelyzet esetén. Az automata fékasszisztens nagyon hasznos lehet ilyen helyzetben, mivel az ellenőrzi az autó távolságát a többi járműhöz képest, és szükség esetén automatikusan fékez.

7. KÖDLÁMPA HASZNÁLATA

Ködlámpákkal javítsd a látási viszonyokat és ne a távolsági fényszórót használd, mivel az olyan hatást keltenek a párás szélvédőn, amely megakadályoz abban, hogy láthasd az előtt álló járművek körvonalait.

8. JÓ LÁTHATÓSÁG ESŐBEN

Fotó: Seat

Szakértők szerint a rossz állapotban lévő ablaktörlők 20-30% -kal csökkenti a láthatóságot. Ezeket évente egyszer cserélni kell, különösen ősszel, mivel általában ez a legesősebb évszak. A tiszta szélvédő és ablakok megnehezítik a páraképződést, amit megakadályozhatsz azzal is, ha a forró levegő fúvókáit a szélvédőre irányítod.

9. FIGYELJ A VADÁLLATOKRA

Ősszel sokkal több a mozgásban lévő vadállat mozog, így nagyon fontos, hogy lassíts, ha olyan utakon haladsz, ahol a környéken élő állatokra figyelmeztető táblák vannak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET