Elővigyázatosabbak lettek az utasok a Boeing-botrány óta

Óvatosabban választanak ülést és utánanéznek a gép típusának.

Fotó: Shutterstock


Sokkal kevésbé bíznak az utasok a Boeing 737 Max-9-es típusú repülőgépekben, amióta az év elején kiszakadt az Alaska Airlines egyik gépének oldalpanelje. Közben máris megvizsgálták, hogy milyen mértékben befolyásolják az emberek véleményét a repülésről a közelmúltban történt hibák és balesetek. A válasz: jelentősen.

Távozik a Boeingtől a cég 737-es programjának vezetője a modell közelmúltbeli problémái miatt. A Boeing döntését megelőzően az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal úgy foglalt állást, hogy a repülőgépgyártó a minél több gép gyártására irányuló megrendelői nyomás miatt nem fordít kellő figyelmet a biztonságra. A Boeing 737-es modelleket érintő problémák közül legutóbb január elején egy szinte vadonatúj 737 Max 9-esnek nem sokkal felszállás után kiszakadt egy oldalpanelje, nagyméretű nyílást hagyva a gép oldalán. Csak a szerencsének volt köszönhető, hogy az incidensnek nem voltak súlyos, akár halálos áldozattal járó következményei.

Fotó: Getty Images

Ám hiába repülhetnek újra a Boeing 737 Max-9-es típusú gépek, az utasok már nem igazán bíznak bennük.

A gondokat fokozza, hogy időközben további gyártási hibákat találtak az ilyen típusú gépeken, bár ezek nem jelentenek közvetlen veszélyt. Éppen emiatt a gondok miatt döntött úgy a Fast Company-Harris magazin, hogy felméri: miként befolyásolták ezek az incidensek az (amerikai) utazók repülésről alkotott véleményét. A válaszadók 64 százaléka már a február elején lezajlott kutatás előtt hallott a hibákról, és elmondásuk szerint ezek már a kérdőív kitöltése előtt is befolyásolták utazásaikat. A válaszolók 48 százaléka mostanában jóval figyelmesebben végigolvassa a biztonsági tájékoztatókat, 40% pedig arra is figyel, hogy milyen géptípussal tud utazni az adott időpontban. A kitöltők 36 százaléka még a légitársaságot is megválogatja, és 42% állítja, hogy egyre többször figyel a választott repülőgép szerkezetére is.

Fotó: Shutterstock

Külön érdekesség, hogy a megkérdezettek 30 százaléka már maga szereti kiválasztani, hogy a gép melyik részében, és azon belül is melyik ülésre foglaljon jegyet – annak függvényében, hogy melyik helyet érzik a legbiztonságosabbnak. A kutatás eredményeit megerősítik a Kayak utazási portál adatai is: az Alaska Airlines gépén történt incidens óta majdnem tizenötszörösére nőtt a portál azon szűrőfunkciójának használata, amivel az utasok utána nézhetnek az egyes repülőgépek típusainak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET