Légy résen, amikor szállást foglalsz – új módszerrel próbálkoznak az online-csalók!

Az elmúlt hetekben több ember is jelezte a booking.com platformhoz kapcsolódó csalási próbálkozásokat.

Illusztráció: Shutterstock

A legújabb internetes csalás keretében a booking.com oldalon keresztül foglaló utazóktól egy visszaigazoló e-mailen keresztül próbálkoznak a csalók hozzájutni az emberek bankkártya-adataihoz. A beszámolók szerint az e-mailben „azzal fenyegetik az utazókat, hogy ha nem adják meg az üzenetben szereplő linken a bankkártya-adataikat, akkor foglalásuk 4 -12 órán belül törlésre kerül” – olvasható a Guardian cikkében.

Fotó: Shutterstock

A brit Observer kiadvány egyik olvasója, Julia Berridge arról számolt be, hogy miután az elküldött linken kitöltötte a bankkártya-adatait, kénytelen volt letiltatni kártyáját – ami persze egy elég kellemetlen szituációt szült nyaralás közben. „Mivel az e-mailben minden foglalási adat helyesen látszódott és az valósnak tűnő címről is érkezett, illetve még a Booking alkalmazásán belül is láttam az üzenetet, úgy gondoltam, ez biztosan valós lehet” – magyarázta el Berridge, hogy miért dőlt be a csalóknak.

Bár a booking.com határozottan tagadja, hogy a rendszerét feltörték volna, az tény, hogy az e-mailek a noreply@booking.com hivatalosnak tekinthető címéről érkeztek, valamint az e-mailek a cég alkalmazásában is feltűntek.

A szállásfoglaló oldal szerint a hiba nem náluk keresendő, hanem az egyes szállodák levelezőrendszerében.

Az érintett hotelek viszont azt állítják, náluk nem történhetett meg ilyen probléma. A legtöbb e-mail egyébként olyanok postafiókjába érkezett meg, akik vagy már bejelentkeztek a szállodába, vagy pár napon belül érkeznek meg a lefoglalt szálláshelyekre.

A Booking azt tanácsolja ügyfeleinek, hogy amennyiben bármilyen kérdésük, problémájuk van foglalásukkal, illetve a fizetéssel kapcsolatosan, inkább hívják fel a cég éjjel-nappal elérhető ügyfélszolgálatát, illetve tájékozódjanak akár az adott szálláshelynél is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET