A franciák helyett az angol boroké a jövő? A klímakrízis alaposan megváltoztatja a borvidékek adottságait!

Az éghajlatváltozás miatt néhány hagyományos borvidékén már nem lehet majd nyereségesen termelni, míg az északabbra fekvő, most még lesajnált régiók képesek lehetnek felvenni a kesztyűt.

Fotó: Shutterstock


A Nature Reviews Earth & Environment című szaklapban megjelent friss tanulmány szerint a jelenlegi bortermelő régiók 49-70%-ábak esetében "jelentős" a kockázata annak, hogy elveszítik a jövedelmező képességüket, ha a globális hőmérséklet több mint 2 Celsius-fokkal emelkedik a század végéig.

Az éghajlatváltozás megváltoztatja a a borvidékek adottságait – az új helyzetnek pedig lesznek nyertesei és vesztesei is."Szinte mindenhol lehet bort készíteni, ahogy ezt meg is tesszük még a trópusi éghajlaton, Tahitin, Indiában is, de itt most arról van szó, hogyan lehet továbbra is minőségi készíteni, gazdaságilag jövedelmező körülmények között" - magyarázta Cornelis van Leeuwen, a bordeaux-i Sciences Agro szőlészeti professzora. Miközben a most neves régiók visszaesnek majd, a tanulmány szerint új bortermelő régiók alakulhatnak ki az északabbra fekvő szélességi körök tájékán és a nagyobb tengerszint feletti magasságokban.

Például az Egyesült Királyság déli részén, ahol a szőlőtermesztés most még kezdetleges stádiumban van.

Fotó: Shutterstock

Ahogy más területeken is, a felmelegedés mértéke fogja meghatározni a probléma nagyságát.

Ha a bolygó átlaghőmérsékletének növekedése globálisan 2 Celsius-fok alatt marad az iparosítás előtti szinthez képest, akkor Európa legtöbb bortermelő régiója megőrizheti termelési képességét, igaz jelentős alkalmazkodási intézkedések árán. Ezzel szemben "a legsúlyosabb globális felmelegedési forgatókönyvek esetén a legtöbb mediterrán régió éghajlati szempontból alkalmatlanná válhat a bortermelésre" - állapítják meg a tanulmány szerzői. Spanyolország, Olaszország és Görögország tengerparti és alföldi területein található hagyományos bortermelő régiók mintegy 90%-át így az évszázad végére a kihalás fenyegeti. Hasonló sors fenyegeti Dél-Kaliforniát is.

Fotó: Shutterstock

Néhány termelő régiónak alkalmazkodnia kell majd, például a magas hőmérsékletet és a szárazságot jobban tűrő fajtákra való átállással. "Megkongatjuk a vészharangot az öntözéssel kapcsolatban is: ez nem megoldás. Az öntözött szőlőültetvények kiszolgáltatottabbak az aszálynak, ha nincs elég víz. A víz szűkös erőforrás, és ostobaság azt a szőlőre irányítani, amely nagyon jól alkalmazkodik a szárazsághoz" - mutat rá Cornelis van Leeuwen.

AMI MÉG ÉRDEKELHET