Bordeaux nemcsak a boráról híres – íme, Európa okosfővárosa!

Idén nemcsak a bor miatt érdemel kiemelt figyelmet a Garrone-parti település, hanem azért is, mert Valenciával párban büszkén viseli az Európa okosfővárosa címet. Lássuk, mi is rejlik emögött!

Fotó: Pixabay

Franciaország borfővárosában 2008 tavaszán az okosmegoldások közül még csak az tűnt fel, hogy a megállókban található online utastájékoztató oszlopok valós időben mutatták a villamosok érkezési idejét, az áramszedőket pedig a zsúfolt belvárosi szakaszokon a földbe süllyesztett harmadik sínre cserélték. Az azóta eltelt tizennégy év alatt azonban Bordeaux szintet lépett, nem is akármekkorát.

Fotó: Pexels

A világ legfejletteb okosvárosaiban olyan projektek zárultak le vagy futnak napjainkban is, mint az egész várost lefedő ingyenes wifihálózat, vagy a szenzoros közlekedésirányítás, építve az IoT (Internet of Things) digitális eszközeire, a kiterjesztett valóságra és a big datára. Mára a városvezetők is rájöttek, hogy a digitális lehetőségek kínálatát a fogyasztók igényeihez kell szabni. A városlakók és az odalátogatók közlekedési, kultúrafogyasztási, életmódbeli szokásait elkezdték összeseperni a közösségi médián, online felméréseken, konferenciákon keresztül. Az eredmény: a polgárok válaszaikkal aktívan befolyásolhatják a döntéshozatalt, kellemesebbé válik a városi lét, a komfortos környezetben pedig nő a hatékonyság, a termelékenység. Mindenki nyer. Vagy mégsem?

Ha a készpénzalapú vásárlás helyett digitálisan költünk, ha az okos utcai lámpákkal kevesebbet fogyasztunk, és javul a közvilágítás, ha a városszerte elhelyezett szenzorok révén, környezetünket is óvva, kevesebb időt kell közlekedéssel töltenünk, akkor nemcsak lakókörnyezetünket tehetjük biztonságosabbá, hanem a város gazdasági teljesítményének növeléséhez is hozzájárulhatunk. Mindez persze privát szféránk beszűkülésével jár, hiszen a biztonságunk érdekében hangfelismerő szenzorok, távvezérlésű kamerák figyelnek bennünket, rögzítik a mozgásunkat. Valamit valamiért...

Fotó: Pixabay

Bordeaux vezetése a techszolgáltatóktól való függés elkerülése végett a nyílt szabványokon alapuló okoseszközök mellett tette le a voksát. Egy intelligens város alapjainak létrehozása érdekében olyan IoT-platformot hoztak létre, hogy...

...a település működésére vonatkozó és az annak lakosaitól nyert adatok tárolása biztonságos módon megoldható legyen.

Az igazán nagy változást 2017 hozta meg: az UNESCO világörökségi listáján a legtöbb (347) épített örökségi tétellel büszkélkedő város a múlt megőrzése mellett azóta a fenntartható jövőre is nagy hangsúlyt fektet. Az okosvárossá válás egy féléves tesztidőszakkal kezdődött. Az egyik városrészben, ahol több közintézmény, a Kongresszusi Központ és a Matmut Atlantique Stadion is található, mintegy 500 mozgásérzékelőt helyeztek el, egyebek közt lámpaoszlopokra (amelyek így csak akkor kapcsolnak be, ha mozgást érzékelnek), középületekre (amelyek nagyobb rendezvények idején automatikusan fénybe borulnak), e-autó-töltőkre és szelektív hulladékgyűjtő szigetekhez.

Amellett, hogy ezek révén a város adatot gyűjthet arról, hogy a lakosság mit, mikor és milyen mértékben használ (az autótöltéstől a hulladékürítési szokásokig), a szenzorok felszerelése a takarékos energiafelhasználást és a károsanyag-kibocsátás csökkentését is szolgálja. Miután a tesztidőszak sikerrel zárult, ma már a város nagy része a fenti okosmegoldások használatával jóval takarékosabban üzemeltethető.

Fotó: Unsplash

Mivel egy város „okossá válásának” folyamatában kiemelt szerepet kapnak a turistákat segítő rendszerek, szót kell ejtenünk a TBM telefonos applikációról, melynek segítségével menetrendi és valós idejű forgalmi adatokhoz juthatunk, sőt utazástervezőt is igénybe vehetünk. Az appon keresztül 24, 48, illetve 72 órás városi bérlet is vásárolható, mellyel a korlátlan közlekedésen kívül a város jelentősebb látnivalóit – köztük 20 múzeumot – is megtekinthetünk.

A Witick alkalmazáson keresztül pedig bármelyik bordeaux-i közlekedési eszközre vásárolható e-jegy.

További irigylésre méltó, tömegközlekedést érintő tény, hogy Bordeaux-ban minden egyes villamos kerekesszékkel is könnyen használható, ahogy a napi közlekedés részét képező folyami hajók és buszok is, ahol külön helyet biztosítanak számukra.

Fotó: Pixabay

A parkolásért 9-től 19 óráig a városban mindenhol fizetni kell, parkolójegy pedig legfeljebb két órára váltható. Ehhez nem kell automatát vagy aprót keresni, SMS-t küldeni, az EasyPark appal mindez könnyen megoldható. Letöltését követően csak a bankkártyát és a rendszámot kell rögzítenünk, mire a rendszer megtalálja a zónát és a kocsinkat. A lejárat előtt jelez, a végén pedig automatikusan küldi a számlát. Hosszabbítani ér. Végezetül ott a Météo Bordeaux alkalmazás, amely szintén felettébb hasznos, hiszen nemcsak a havi átlagos hőmérsékletet mutatja, hanem részletes előrejelzést ad, és valós időben frissíti a helyi meteorológiai adatokat, így könnyítve meg a döntést, hogy folyóparti piknikezős vagy múzeumos programot tervezzünk-e.

AMI MÉG ÉRDEKELHET