Brassói city break – velünk élő történelem

Brassóban és környékén mindent megtalálhatunk, amire vágyunk: sétákat és téli sportokat, múltat, hagyományokat és egy csipetnyi rejtélyt.

Fotó: Getty Images


Téli városnézéshez aligha van jobb választás Brassónál, ahol, ha akarnánk, sem tudnánk unatkozni. A Szent István király által alapított, és 1211-ben a Német Lovagrendnek adományozott város nemcsak számos látványossággal szolgál, de remek kiindulópont más izgalmas úti célok felé. A téli sportok kedvelőit többtucatnyi – különböző nehézségű – sí- és hódeszkapálya várja Brassópojánán és a Keresztényhavason, de motoros szánnal is remek túrákra van lehetőség a látványosságokban gazdag környéken.

Fotó: 123rf

A VÁROS SZÍVE

Brassó felfedezését a Főtérről érdemes kezdeni: a város leglátogatottabb része a 15. század elején alakult ki. Ami a középkorban a kereskedők vásártere és a boszorkányperek helyszíne volt, ma a turisták kedvenc, elegáns sétaterülete, tele szállodákkal, éttermekkel és kávézókkal. A Belváros egyik legnevezetesebb része Európa harmadik legkeskenyebb utcája, a régebben tűzoltók munkáját segítő, alig egy méter széles Zsinór utca.

Brassó egyetlen látogatója sem hagyhatja ki a Fekete templomot: a város egyik jelképe a Főtérből nyíló Honterus-udvaron áll. A tatárjáráskor elpusztult Szent Katalin-templom helyére 1383 és 1477 között épült, Szűz Máriának szentelt templomot eredetileg kéttornyosra tervezték. A lenyűgöző gótikus stílusú evangélikus szentélyt a 19. században kezdték el Fekete templomnak nevezni, az 1689-es tűzvész okozta maradványokra utalva.

Fotó: 123rf

FALAK, TORNYOK, BÁSTYÁK

A Várkert sétány és környéke a középkorban még stratégiai jelentőségű terület volt, ma azonban hangulatos séták helyszíne, ahonnan egyedi kilátás nyílik az óvárosra, és itt található az 1515 és 1521 között épült, az észak-nyugati várfalból kiugró Graft-bástya, amely jelenleg kiállításoknak ad otthont. Szintén a város egykori védelmi rendszerének emléke a Takácsok bástyája, a Fehér torony és a Fekete torony – utóbbi annak köszönheti nevét, hogy 1559-ben villámcsapás érte, és évszázadokon át koromszínű volt. Egy brassói hétvégét a város fölé magasodó Cenkre tett séta tehet teljessé - utána pedig biztosan jólesik majd beülni a belváros számos kitűnő éttermének egyikébe.

A város körül

Ha már felfedeztük a város összes nevezetességét, a környéken még bőven maradt érdekes látnivaló. Nemcsak a népszerű Brassópojána, hiszen Brassó rengeteg más úti cél ideális kiindulópontja – medverezervátumtól várakig és erődtemplomokig.

Fotó: 123rf

Prázsmár – Meglepő hagyományok

Brassótól 15 kilométerre található az ezer forrás falujának is nevezett Prázsmár. Hírnevét az UNESCO Világörökség helyszínei közé tartozó evangélikus erődtemplomának köszönheti, amely a Barcaság legrégebbi temploma: építését egyes források szerint 1218-ban kezdte meg a Német Lovagrend. A ciszterci stílusban épült templomot körülvevő – a település lakóinak ostrom idején menedéket adó – parasztvár fala 12 méter magas. A vár egyik nevezetessége a „megbékélés kamrája", ahová a veszekedő házaspárokat zárták be, egyetlen tányérral és csupán a legszükségesebb ételekkel, hátha ez elősegíti a békülésüket.

Fotó: 123rf

Ósinka – Rejtélyekkel teli

Alig egyórányi autózásra található Brassótól az egyes felytevések szerint már 7 ezer éves, misztikus atmoszférájú ósinkai barlangkolostor. Számos, rejtélyekkel és paranormális jelenségekkel teli legenda lengi körül, a helyiek hite szerint, aki itt imádkozik, annak minden kérése teljesül.

Fotó: Getty Images

Barcarozsnyó – Középkori hangulat

Brassóból húsz perc alatt el lehet autózni a nemrég felújított rozsnyói várhoz. A 13. században épült, 1335-ben már tatár ostromot kiálló erődítmény autentikus középkori hangulatával nyűgözi le látogatóit. Erdély legnagyobb parasztvárának helyén már a római korban is erődítmény állt, mai formájában a 15. században épült ki, elsősorban a török betörések elleni védekezésül.

Fotó: 123rf

Zernyest – Medverezervátum

Alig félórás autózásra, Zernyesten található a világ legnagyobb barnamedve-rezervátuma, amelynek híre az szerte a nagyvilágba eljutott az Animal Planet és a National Geographic közvetítésével. Felnőtteknek és nagyobb gyermekeknek is érdekes látnivaló, de biztonsági okokból 5 éven aluliaknak nem ajánlott.

AMI MÉG ÉRDEKELHET