6 preparate grecești, pentru care merită să-ți rezervi imediat un zbor spre Atena

Cum grecii sunt pasionați de mâncarea bună, Atena a devenit un adevărat centru culinar.

Femeie într-un restaurant grecesc
Foto: Shutterstock

Fie că ești în căutarea unei mese rapide sau a unor preparate consistente și autentice, Atena are o mulțime de opțiuni. Am adunat 6 feluri de mâncare populare grecești pe care localnicii adoră să le mănânce la fel de mult ca și turiștii.

Aperitiv fără carne: kolokythokeftedes

Foto: Shutterstock

Preparate din zucchini piure sau răzuit, ierburi și brânză, aceste biluțe de zucchini prăjite delicat îi vor cuceri chiar și pe cei mai înrăiți amatori de carne. Crocante și delicioase, gustările vegetariene sunt asezonate cu mentă, mărar și diverse alte ierburi și, de obicei, se adaugă brânză feta pentru un rezultat final cremos. Antreul popular se potrivește de minune cu sosul tzatziki.

Pentru adepții brânzeturilor: saganaki

Foto: Shutterstock

Specialitatea preparatului tradițional grecesc constă în faptul că este realizat din ingrediente puține, dar cu atât mai bune. Pentru a face saganaki, diverse brânzeturi, cum ar fi feta sau kefalograviera, sunt rulate într-un strat subțire de făină și prăjite până când devin aurii și crocante. Se servește fierbinte, ca aperitiv, cu puțină lămâie.

Tradițional: moussaka

Foto: Shutterstock

Un adevărat clasic grecesc, moussaka este, în esență, o tocană stratificată din vinete, carne tocată (de obicei de miel sau de vită), sos bechamel cremos, ocazional aromată cu nucșoară și lemn dulce. Mâncarea consistentă și bogată în arome și mirodenii, este una dintre preferatele localnicilor, dar și a turiștilor.

O mică mușcătură: dolmades

Foto: Shutterstock

Dolmades sunt un amestec gustos de orez, ierburi și, uneori, carne tocată, învelite în frunze de viță de vie. Bucățelele sunt fierte la abur sau prăjite până când devin fragede, și sunt adesea consumate ca aperitiv sau ca parte a unui fel de mâncare mai consistent.

Favoritul amatorilor de carne: paidakia

Foto: Shutterstock

Suculentă și gustoasă, paidakia este o coastă fragedă de miel marinată cu mirodenii aromatice și prăjită la perfecție – un adevărat răsfăț pentru iubitorii de carne din capitala Greciei.

Street food: spanakopita

Foto: Pexels

Spanakopita este o plăcintă făcută dintr-un aluat umplut cu un amestec de spanac, brânză feta, ceapă și ierburi. Se prăjește bine, iar contrastul dintre exteriorul crocant și umplutura gustoasă și brânzoasă este cu adevărat divin. Mâncarea stradală populară în Atena merită cu siguranță să fie încercată.

AMI MÉG ÉRDEKELHET