Bucătăria mondială: ce este mole negro și de ce este pregătit timp de trei zile?

Mole negro este unul dintre cele mai complexe sosuri din lume: prepararea lui durează câteva zile și necesită până la 40 de ingrediente.

Foto: Shutterstock

Lista de ingrediente a sosului mexican Mole negro include alimente de specialitate greu de găsit, cum ar fi ardei pasilla, ardei guajillo, ardei iute chilhuacle, plantain, oregano mexican, frunze de avocado și ciocolată neagră mexicană. În plus față de cele de mai sus, vei avea nevoie și de câteva ingrediente mai ușor de obținut: scorțișoară, stafide, semințe de dovleac, nuci și tortilla. Conform rețetei originale, majoritatea ingredientelor trebuie să fie prăjite puternic pentru a produce un sos întunecat, complex și afumat - servit de obicei pe lângă carne de pui.

Foto: Shutterstock

Potrivit unei versiuni a povestirii despre sosul mole, acesta a fost preparat de călugărițele din orașul Puebla la mănăstirea Santa Clara, în pregătirea unei vizite a arhiepiscopului. Alții cred că mole datează din vremea aztecilor. Un sos pe bază de ardei iute numit "molli" este strămoșul direct, care a fost dezvoltat de-a lungul secolelor de către mexicani, care au învățat câteva trucuri și din bucătăriile europene, africane și asiatice. În cele din urmă, sosul s-a ramificat într-un număr infinit de direcții datorită ingredientelor diferite de la o regiune la alta. Una dintre acestea este mole negro din statul Oaxaca, menționat mai sus, care poate dura până la 3 zile pentru a fi preparat.

Foto: Shutterstock

Chiar și cele mai simple versiuni de mole pot reprezenta o muncă serioasă în bucătărie, necesitând de obicei 20-40 de ingrediente. Celebrul chef Rick Bayless, un expert în bucătăria mexicană, a împărtășit și el o rețetă pentru acest proces. Se presupune că este o versiune mai simplă, dar tot necesită 26 de ingrediente unice.

Foto: Shutterstock

Bayless are nevoie de trei zile pentru a face mole negro.

  • El dedică prima zi exclusiv pregătirii ingredientelor, care include curățarea, prăjirea și înmuierea ardeilor iuți uscați, prăjirea nucilor, semințelor, roșiilor și gogoșairilor, precum și rumenirea cepei, usturoiului și stafidei.
  • În cea de-a doua zi se poate asorta efectiv ingredientele. Odată ce s-a terminat, este timpul pentru fierbere - Bayless spune că, cu cât mai mult timp, cu atât mai bine.
  • În a treia zi, totul se rezumă la a obține combinațiile de condimente potrivite, apoi se pune vasul la frigider peste noapte.
  • În cele din urmă, în a patra zi, mâncarea poate fi reîncălzită înainte de a fi servită - până atunci toate aromele au avut timp să se îmbine.
AMI MÉG ÉRDEKELHET