Supa clasică mexicană de tortilla are origini aztece

Iată cum se gătește unul dintre preparatele mexicane clasice, sopa Azteca, sau supa de tortilla aztecă.

Foto: Instagram


Bucătăria mexicană, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, este bogată în istorie. Deși se bazează pe multe culturi străvechi din America Centrală, cucerirea Spaniei de către Conchistadori i-a adus și elemente europene.

Cele trei elemente de bază ale bucătăriei mexicane sunt porumbul, fasolea și ardeiul iute, dar se folosesc adesea și ingrediente indigene, cum ar fi avocado, cacao, roșii, cartofi dulci și vanilie. Acestea erau deja cunoscute de culturile aztecă, mayașă și de alte comunități indigene, așa că nu este de mirare că tortilla de porumb este încă parte integrantă a vieții de zi cu zi.

Nu numai că poate fi consumată sub formă de taco sau burrito, dar și sub formă de supă.

Se crede în general că supa aztecă își are originea în regiunea Mexico City, acum capitala, unde spaniolii s-au stabilit în prima jumătate a secolului al XVI-lea, când au cucerit Imperiul Aztec. În timp ce elementele de bază ale supei tortilla nu diferă foarte mult de la o regiune a Mexicului la alta, condimentele și ingredientele folosite ca garnitură sunt foarte variate.

Foto: Shutterstock

​INGREDIENTE:

  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 ceapă tocată mărunt
  • 2 ardei tocați mărunt
  • 3 căței de usturoi zdrobiți
  • 2 lingurițe de chimen măcinat
  • 1 linguriță de usturoi granulat
  • 1 linguriță de pudră de ardei iute
  • 2 linguri de piure de roșii
  • 1 litru de bulion de legume
  • 2 linguri de făină de porumb
  • 400 g roșii la conservă
  • 2 conserve de fasole neagră de 400 g
  • ardei iute murat tocat (după gust)
  • tortilla (după gust)
  • sare, piper (după gust)
  • garnitură (opțional): avocado, coriandru, semințe de dovleac, feta

Foto: Instagram

​CUM SE PREPARĂ:

  • Se încălzește uleiul de măsline într-o tigaie la foc mediu, apoi se presară ceapa, ardeiul, cățeii de usturoi și un vârf de cuțit de sare.
  • Se gătește timp de 10 minute, iar când s-a înmuiat se adaugă chimenul măcinat, usturoiul granulat, praful de ardei iute și pasta de tomate. Se gătește încă 5 minute, până când piureul începe să se caramelizeze.
  • Apoi se adaugă bulionul de legume, pasta de tomate, făina de porumb, jalapeńo murat și fasolea neagră cu lichidul ei.
  • Se amestecă bine, apoi se aduce la fierbere timp de 45 de minute, până când se îngroașă. Se condimentează după gust și se presară tortilla tăiată în fâșii mici.
  • Se lasă să se odihnească timp de 5 minute înainte de a servi și se adaugă coriandru tocat, avocado, feta și semințe de dovleac, dacă se dorește.
AMI MÉG ÉRDEKELHET