În ce măsură cafeaua este sănătoasă? Câte cești poți bea pe zi?

În timpul călătoriilor poți afla lucruri despre cultura unui popor prin intermediul cafenelelor și al obiceiurilor lor de a bea cafea, așa că este posibil să sorbi prea multe băuturi calde într-o zi de vizitare a obiectivelor turistice. Dar câtă cofeină este sănătoasă?

Foto: Shutterstock

În afară de factorii individuali (tensiune arterială, boli cardiovasculare, sensibilitate etc.), este important și momentul în care consumăm băuturi cu cofeină. Mâncăm ceva alături, bem suficientă apă între două cești de cafea neagră? Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), un adult mediu poate bea 400 mg de cofeină pe zi fără probleme de sănătate. Cât înseamnă asta pe ceașcă? Potrivit autorității, înseamnă 5 espresso sau 4 cești mari de cafea lungă - asta dacă nu consumi și alte băuturi cu cofeină în ziua respectivă, cum ar fi cola, băuturi energizante, ceai negru sau verde.

Care sunt semnele unei supradoze de cafea?

Foto: Shutterstock

Insomnie, neliniște și creșterea ritmului cardiac, tremurături, nervozitate - majoritatea adulților vor avea aceste simptome de câteva ori în viața lor atunci când exagerează cu consumul de cafea. Acesta este un lucru care trebuie luat individual: cei care nu sunt sensibili la cofeină pot adormi după o cafea cu lapte de seară, în timp ce alții se pot răsuci în pat până în zori.

Există o doză letală?

Este foarte rar ca o persoană să se intoxice cu cofeină, doza letală fiind de aproximativ 70 de cești, potrivit experților. De asemenea, este important de reținut că în cazul a multor medicamente, efectele sunt alterate de cafea, sau mai exact de stimulentul pe care îl conține.

Cine consumă cel mai mult?

Știați, de exemplu, că italienii beau cappuccino doar dimineața? În restul zilei este un sacrilegiu să ceri un latte la cafenea, iar după prânz se merge doar cu espresso. Și ce țară credeți că este cea mai mare consumatoare de cafea neagră? Nu, nu e una dintre țările producătoare de cafea, ci este Suedia!

Suedezii beau în medie 8 (!) cești de cafea neagră lungă pe zi.
AMI MÉG ÉRDEKELHET