De ce se bea atât de multă cafea în țările nordice?

Cafeaua este o parte esențială a culturii din țările scandinave.

Foto: Shutterstock


Care este țara care consumă cea mai multă cafea din lume? Finlanda. A doua este Norvegia, a treia Islanda, a patra Danemarca, iar a șasea este Suedia. Probabil că și vremea joacă un rol. Este frig și întuneric, așa că este o băutură perfectă pentru a te trezi și a te încălzi. Dar mai există și alte aspecte?

În medie, finlandezii beau trei cești de cafea pe zi. În Suedia, aproape fiecare gospodărie are un aparat de cafea cu filtru. De cele mai multe ori, în cafenele, băutura este servită pe bază de refill („reumplere”). Primești o ceașcă de la tejghea, o umpli tu însuți cu cafea și te întorci de câte ori vrei să mai bei. Mulți își beau cafeaua neagră, simplă, și doar puțini adaugă și lapte, în partea nordică a continentului acest lucru fiind considerat un obicei doar pentru „cei slabi”.

Cum au ajuns aceste țări aici?

Partea crucială a culturii cafelei nu este ceașca de dimineață, mult mai importante fiind numeroasele pauze de cafea în timpul zilei, în special la locul de muncă. În Suedia, acestea se numesc Fika, dar și celelalte țări menționate dispun de același concept. Practic, este vorba trei-patru pauze de cafea în timpul zilei pentru a se relaxa, pentru a discuta cu colegii. Uneori este asociată cu ceva dulce. Importante sunt și activitățile în aer liber. Națiunile scandinave sunt fruntașii drumețiilor și a schiului, iar un termos plin cu cafea nu poate lipsi în niciun moment.

Foto: Shutterstock

Cafeaua a ajuns în Scandinavia din țările arabe și din Asia.

Odată ce a început comerțul global, a început și consumul de cafea. Cu toate acestea, la început era scumpă, iar în principal doar nobilimea își putea permite să bea cafea. Încet-încet, a devenit mai ieftină și a început să înlocuiască vinul (care din cauza accizelor era mult mai scump) ca băutură socială. Danemarca avea acces la un port liber și, prin urmare, își putea procura cu ușurință boabele de cafea. La rândul lor, norvegienii erau conduși de Danemarca în acel moment și, prin urmare, aveau și ei acces la cafea, fără a plăti taxe sau impozite.

CITEȘTE ȘI ASTA! DRUMUL DE LA ARBUST LA CEAȘCĂ – DE UNDE PROVINE ȘI CUM ESTE REALIZATĂ CAFEAUA?

Foto: Shutterstock

Cafeaua a devenit foarte populară și în Suedia. Atât de răspândită, încât a fost chiar interzisă de câteva ori la sfârșitul anilor 1700 și începutul anilor 1800. Oamenii susțineau că nu era sănătoasă și că avea efecte secundare periculoase. La vremea respectivă, nici regelui nu-i plăcea cafeaua și astfel a decis ca nimeni să nu o bea. Un alt motiv pentru care a fost interzisă a fost acela că Suedia dorea să își protejeze și să își sporească vânzările de ceai și vedea acest lucru amenințat de consumul de cafea. Odată ce toate aceste interdicții au fost ridicate, cafeaua a devenit o parte integrantă a culturii suedeze. De asemenea, era servită după slujba de la biserică, numită kirkekaffe, care a devenit un eveniment de socializare.

AMI MÉG ÉRDEKELHET