Cafenea legendară cu personaje legendare: Kaffee Mayer, Bratislava

Bratislava se mândrește cu o cafenea care a fost cândva furnizorul curții imperiale, iar produsele sale au fost servite lui Franz Joseph și Sissi.

Fondată în 1878 de cofetarul Gyula Mayer, Kaffee Mayer urmează și în zilele noastre într-un mod autentic tradițiile de cofetărie și cafenele din Monarhia Austro-Ungară. Cafeneaua situată inițial într-un colț al Pieței Principale s-a mutat în 1913 în locația sa actuală, Palatul Jesenákov.

În Bratislava, desigur, existau cafenele mai mici și înainte de deschiderea Kaffee Mayer. O înregistrare scrisă dovedește că proprietarii de cafenele din Bratislava doreau să-și înființeze propria breaslă încă din 1752, dar cererea lor a fost respinsă pe motiv că mersul la cafenea îi va răsfăța pe cei tineri.

Cu toate acestea, nici această interdicție nu a putut împiedica înflorirea cafenelelor din Bratislava. Întrucât până în 1848 Bratislava a fost sediul parlamentului Ungariei, deputații, delegații și juriștii erau oaspeți frecvent în cafenele, unde era o viață socială foarte animată.

Foto: Shutterstock

Asemenea mai multor cafenele vieneze și budapestane, Kaffee Mayer și-a păstrat mobilierul în stil Biedermeier din perioada fondării. Cafeneaua, care evocă un mediu al vremurilor pașnice, are, fără îndoială, o atmosferă aparte! Terasa ei oferă vederi minunate la Piața Principală, Fântâna Roland și Primăria Veche. Deloc întâmplător, Kaffee Mayer este și în prezent un loc îndrăgit de locuitorii orașului, numiți „pressburgeri”, dar este foarte populară și în rândul turiștilor. Oaspeții se pot bucura de specialități parfumate de cafea și produse de patiserie somptuoase, realizate la o calitate excelentă în propria fabrică, în conformitate cu tradițiile stabilite de celebrul furnizor „K. und K.” (imperial și regal) Gyula Mayer.

AMI MÉG ÉRDEKELHET