De ce ar fi important ca piloții să reînvețe navigația analogică?

Piloții ar trebui să reînvețe navigația analogică din cauza numărului tot mai mare de incidente cauzate de datele incorecte furnizate, a sugerat Administrația Federală a Aviației din SUA (FAA).

Foto: Shutterstock


În ultimii ani, au devenit tot mai frecvente situațiile în care piloții au primit informații eronate din cauza hacking-ului sistemelor digitale de navigație. Numai în 2022, sistemul de monitorizare a datelor de zbor al Airbus a înregistrat aproape 50.000 de erori ale programelor de navigație prin satelit, de aproape cinci ori mai multe decât în anul precedent.

Foto: Unsplash

Defecțiunile sistemelor de navigație pot chiar să devieze în mod semnificativ piloții de la ruta pe care o aveau planificată, dar nu este nici greu de imaginat că infractorii ar putea profita de astfel de situații - care nu numai că pun în pericol siguranța avioanelor de pasageri, dar și complică foarte mult treaba controlorilor de trafic aerian.

FAA a subliniat că navigația bazată pe date incorecte poate duce cu ușurință la coliziuni și, în cel mai rău caz, la prăbușiri, deoarece acestea îi pot determina pe piloți să evalueze greșit distanța față de un obiect. În plus, consumul de combustibil al aeronavelor care se abat de la ruta ideală poate crește, iar navigația falsă le poate conduce în spații aeriene străine.

Foto: Shutterstock

Pe lângă SUA, Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (EASA) și Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) sunt, de asemenea, conștiente de această problemă și au organizat un workshop. "În timp ce în urmă cu câțiva ani o astfel de încălcare a datelor ar fi necesitat echipamente foarte scumpe și de înaltă tehnologie, astăzi aproape oricine ar putea interveni în sistemele de navigație cu un software mai ieftin, mai puțin avansat și open-source", a declarat compania franceză Safran du Monde, explicând gravitatea situației. Cu toate acestea, transportul aerian este în continuare una dintre cele mai sigure forme de transport, nu numai că nu a crescut numărul accidentelor, dar 2023 a fost cel mai sigur an din toate timpurile.

AMI MÉG ÉRDEKELHET