Sunt atât de multe de experimentat în această țară îndepărtată – Mongolia te așteaptă și pe tine!

Mongolia necunoscută: 5 activități de neratat, de la drumeții în deșert la aventuri în marile orașe.

Foto: Shutterstock

Plecând pe urmele lui Ginghis Han, vei avea senzația că ai pășit pe o altă planetă. Vei întâlni o varietate bogată de peisaje, de la magnificii munți acoperiți de zăpadă și pădurile intacte, până la nisipurile aurii ale deșertului Gobi.

Trăiește ca un nomad! 

Foto: Shutterstock

Petrecerea a cel puțin o noapte în iurta unei familii nomade este de neratat în Mongolia.

Aceste structuri circulare, acoperite cu pâslă, folosite de nomazii mongoli de mii de ani, sunt concepute pentru viața în mișcare, fiind ușor de asamblat și dezasamblat, dar și surprinzător de confortabile în interior. Paturile sunt dispuse în jurul unei vetre centrale folosită pentru gătit și încălzire. Poți avea propria ta iurtă atunci când stai în tabără, dar poți totuși să experimentezi la fața locului ospitalitatea tipică a țării, deoarece vei împărți cu familia o masă comună cu carne și brânzeturi de oaie. Aici vei fi invitat, de asemenea, să guști specialitatea locală, airag - lapte de iapă fermentat - dar nici ochiul de miel nu este un preparat neobișnuit în farfurie.

Sporturi arhaice

Foto: Shutterstock

Cel mai bun mod de a experimenta cultura mongolă tradițională este să participi la cele mai bune festivaluri ale țării. Festivalul Naadam este cel mai interesant dintre toate, o uriașă sărbătoare de trei zile a sporturilor tradiționale mongole - lupte, curse de cai, tir cu arcul - și multe altele. În octombrie, în Ölgii are loc Festivalul Acvilei de Aur, în timpul căruia acvilele antrenate de maeștri își arată abilitățile de vânătoare într-o serie de competiții.

Există, de asemenea, o serie de evenimente culturale, inclusiv curse de cămile și curse de cai tradiționale.

Capitala inedită

Foto: Shutterstock

Capitala Ulaanbaatar oferă o gamă largă de activități culturale. Metropola dinamică și cosmopolită dispune de restaurante excelente, baruri cool și o mulțime de surprize - inclusiv o scenă înfloritoare de muzică indiană. Poți afla totul despre istoria țării la Muzeul Național al Mongoliei, însă nici Muzeul de Arte Frumoase Zanabazar nu trebuie ratat.

Descoperă și alte atracții turistice, cum ar fi Mănăstirea Gandantegchinlen și Palatul de iarnă Bogd Khan.

Deșertul Gobi

Foto: Shutterstock

Dunele colosale de la Khongoryn Els din Parcul Național Gobi Gurvansaikhan reprezintă punctul culminant al deșertului din Mongolia. Pentru o experiență cu adevărat memorabilă, explorează deșertul în excursii de mai multe zile cu cortul, bineînțeles, pe cămilă. Trebuie însă să fii pregătit pentru toate extremele posibile ale vremii, de la căldura din timpul zilei până la frigul, chiar aproape de îngheț, din timpul nopții.

Mănăstiri budiste 

Foto: Shutterstock

Erdene Zuu

Una dintre cele mai durabile moșteniri ale lui Ginghis Han a fost introducerea budismului tibetan.

Deși multe dintre clădirile budiste din Mongolia au fost distruse sau forțate să se închidă în timpul atrocităților staliniste din 1937, religia a supraviețuit ca un refugiu în țară și a renăscut după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1990. În prezent, există 130 de mănăstiri budiste în întreaga țară, care găzduiesc aproximativ 5.000 de călugări. Legendara Mănăstire Erdene Zuu a fost fondată în 1586 în vechea capitală a fostului Karakorum. Această mănăstire, cândva înfloritoare, a fost grav avariată în timpul ocupației sovietice și a fost transformată în muzeu. Recent, a fost redeschisă ca lăcaș de cult: deși au rămas doar trei din cele 100 de biserici care se aflau cândva pe amplasament, aceasta este încă una dintre cele mai importante mănăstiri din țară.


AMI MÉG ÉRDEKELHET