Lituania: dune pitorești, capitală în sărbătoare – sejur în Ţările Baltice (Partea a II-a)

Itinerariul nostru imaginar începe dinspre sud, în Lituania, pentru ca la final să ne luăm rămas bun de la regiune pe coasta Mării Baltice.

Foto: Pixabay

Punctul de pornire a sejurului nostru în Țările Baltice poate fi capitala celei mai sudice ţări baltice, Lituania – mai ales că orașul Vilnius sărbătorește anul acesta 700 de ani de existenţă! În a doua parte a seriei noastre, poți citi despre partea lituaniană a turului.

În capitala Lituaniei, Vilnius, din cea mai mare piaţă principală barocă din regiune nu lipsesc bisericile catolice și ortodoxe, nici palatele vechi, așa că dacă dorim puţină istorie, putem să facem o plimbare în Piaţa Catedralei, să cumpărăm un bilet la Palatul Marelui Duce, să urcăm în Turnul de veghe Gediminas și să vânăm suveniruri în popularele magazine de pe strada Pilies, un loc în vogă.

Foto: Shutterstock


Iar dacă alegem efervescenţa contemporană, o idee ar fi să ne îndreptăm spre cartierul artiștilor, minirepublica Užupis.

Cu o suprafaţă de abia jumătate de kilometru pătrat, teritoriul are o constituţie independentă și o armată de 12 oameni, iar pe străzile sale alternează galerii, săli de expoziţie și studiouri. La fiecare colţ se găsesc faţade cu graffiti și bistrouri eclectice, abstracte – un adevărat paradis boem!

Dacă dorim mâncare de casă lituaniană cu adevărat delicioasă, putem să vizităm unul dintre cele trei restaurante din Vilnius ale reţelei Šnekutis. Însoţite de beri artizanale, aici putem mânca pe săturate specialităţi locale: să gustăm cepelinai (un fel de gălușcă alungită din cartofi umplută cu carne de porc), plăcinta de cartofi cu smântână sau mazărea galbenă cu slănină, Žirniai su spirgučius. Iar dacă vrem ceva substanţial pe fugă, între două programe, să căutăm mâncarea de stradă lituaniană la modă, pernuţa la grătar pe cărbune umplută cu carne, legume, brânză sau chiar gem, numită kibinai, în timp ce gustările gourmet, de la producători, se procură cel mai ușor în piaţa Halés.

Foto: Shutterstock

Curonian Spit

Deși drumul nostru cu destinaţia Letonia și Riga duce spre nord, o idee ar fi să facem un mic ocol spre vest, în măsura în care timpul permite. La graniţa lituaniană-rusă (adică în apropierea exclavei Kaliningrad), pe plajă, ne așteaptă un spectacol natural care ne va lăsa cu gura căscată! Parcul Naţional Curonian Spit, inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, este un fenomen uimitor: dunele de nisip se îndreaptă spre Marea Baltică sub un cer improbabil de albastru, invitând la o plimbare lungă, desculţă, pe nisipul călduţ. Să aflăm mai multe despre legenda lui Neringa, uriașul care a creat creasta dunelor care ajung în valuri, precum și despre flora și fauna deosebită și moștenirea culturală a zonei! Vă sfătuim să vă acordaţi timpul necesar pentru a vă bucura de experiențe și să alocaţi cel puţin o jumătate de zi pentru a explora Curonian Spit!

Foto: Shutterstock

Palanga

De aici, mergând cu mașina spre nord de-a lungul coastei, prin atmosfera germano-scandinavă dinKlapeida, să luăm un prânz târziu, dar cu atât mai consistent, în pitoreasca Palanga, capitala lituaniană a chihlimbarului. Debarcaderul de coastă al așezării care din secolul al XVII-lea trăiește din prelucrarea rășinii fosilizate este romantismul întruchipat, vilele sale sunt de o eleganţă pură, iar restaurantele acoperă întreaga gamă, de la bucătăria tradiţională lituaniană (Restoanas 1925) până la vârful experienţei culinare rafinate (Vanagupé).

În următoarea parte a seriei noastre, vei putea citi despre partea letonă a turului.


AMI MÉG ÉRDEKELHET