În unele sate italiene încă se mai vorbește această limbă greacă antică

Limba griko nu este complet dispărută.

Satul Bova italia
Foto: Shutterstock


Fotó: Shutterstock

A Salentói-félsziget, Gallipoli (illusztráció)

Cei mai mulți oameni se gândesc la istoria antică a Italiei ca fiind cea a Imperiului Roman, dar în partea de sud a peninsulei au existat comunități grecești timp de secole. Deși cele mai multe dintre ele au dispărut acum, în unele sate mici din Calabria și Puglia încă mai există descendenți ai poporului griko.

Limba lor datează din antichitate, iar vorbitorii de griko înțeleg, într-o anumită măsură, greaca modernă. Deși în Italia trăiesc în prezent aproximativ 60.000 de persoane care sunt de etnie griko, limba este vorbită doar de o mică parte dintre ei, în principal de generația mai în vârstă, care încă păstrează obiceiurile grecilor antici. Cu toate acestea, globalizarea și emigrarea înseamnă că tinerii care caută în mod regulat un loc de muncă în orașele mai dezvoltate din nordul Italiei nu mai învață limba strămoșilor lor, fiind suficientă limba italiană pentru ei.

Foto: Wikimedia

Pentru a-și păstra cultura și tradițiile, satele grecești pugliene din peninsula Salento, în provincia Lecce, au format în anii 1990 o asociație numită Grecia Salentina. Astăzi, unsprezece comune alcătuiesc asociația, al cărei centru, Calimera, nu-și poate nega originile grecești: cuvântul "kalimera" înseamnă "bună ziua".

Foto: Unsplash

Localitățile din Grecia Salentina merită vizitate deoarece, spre deosebire de restul țării, ele găzduiesc atât cultura romană, cât și patrimoniul antic grecesc. În Castrignano dei Greci, vei fi întâmpinat de casele cu pereți albi ale arhitecturii grecești clasice, în timp ce în Sternatia poți cumpăra produse ale meșteșugurilor tradiționale (dantelă, țesături) care se practică și astăzi.

AMI MÉG ÉRDEKELHET