Cum se trăiește astăzi în orașul Hiroshima din Japonia, distrus de bomba nucleară?

Hiroshima este acum o metropolă plină de viață – dar amintirea devastării nu a dispărut.

Foto: Getty Images

Hiroshima este un oraș de coastă pe insula Honshu, una dintre cele mai mari dintre cele 14.000 de insule ale Japoniei. Pe 6 august 1946, la ora 8:15 dimineața, un avion de război american a lansat o bombă atomică asupra așezării japoneze, iar Nagasaki a fost bombardat de armata americană trei zile mai târziu. Astăzi, metropola japoneză este un simbol al sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, iar amintirea bombardamentelor este o parte proeminentă a istoriei orașului.

Puternica explozie a ucis aproximativ 90-140.000 de persoane, 70.000 au murit pe loc, restul mai târziu din cauza radiațiilor, iar alți 200.000 de locuitori din Hiroshima au suferit leziuni fizice (arsuri) și psihologice permanente în urma bombardamentului atomic. Astăzi, Domul Bombei Atomice (cunoscut și sub numele de Domul Genbaku) este cel mai important simbol al bombardamentului și un sit al Patrimoniului Mondial.

Foto: Shutterstock

Situat pe malul râului Motoyasu, Domul Bombei Atomice nu s-a prăbușit complet în 1945, deși bomba a explodat la 160 de metri distanță, iar zona înconjurătoare a fost nivelată până la pământ (acest lucru este clar vizibil în imaginea de sus). Clădirea de 25 de metri înălțime, ruinată, cu o cupolă de sticlă, care a servit cândva ca sală de expoziții, se află și astăzi în picioare și exprimă atât distrugerea inumană, cât și pacea.

Foto: Shutterstock

Nu este o coincidență faptul că lângă ea a fost construit Parcul Memorial al Păcii.

Cupola (care a devenit celebră după război, în timpul lucrărilor de reconstrucție) a fost proiectată de arhitectul ceh Jan Letzel în 1914 și finalizată în 1915. Parcul memorial a fost construit între 1954 și 1960 și găzduiește Muzeul Memorial, care comemorează victimele bombardamentului cu informații concrete, fotografii șocante și artefacte care spun povestea tragediei.

Foto: Getty Images

Hiroshima este acum o metropolă fascinantă de 1,2 milioane de locuitori, cu un port uriaș, care poate fi văzut din telecabina care traversează orașul. Castelul Hiroshima a fost de asemenea distrus în bombardament, palatul original fiind construit în anii 1590, dar reconstruit în 1958, împreună cu alte câteva palate locale. Acest castel a servit drept sediu pentru războinicii feudali din Evul Mediu.

​Okonomiyaki

Foto: Shutterstock

Mâncarea japoneză cu tăiței este un fel de mâncare tipic din Hiroshima.

Pentru okonomiyaki, straturile de legume, pește uscat și proaspăt și carne sunt coapte pe o plită, iar la final straturile coapte sunt suprapuse – de fapt, o mâncare caldă cu umplutură, ca o caserolă, în care noi selectăm ingredientele după cum dorim.

AMI MÉG ÉRDEKELHET