Comori eterne în orașul celor o sută de turnuri – Praga ne așteaptă (Partea a III-a)

Praga este a 7-a cea mai populară localitate europeană și cea mai vizitată capitală a Europei Centrale.

Foto: Shutterstock


Întrucât sunt foarte mulţi turiști care vin aici, merită să ne planificăm programul din timp, să cumpărăm bilete online și – acolo unde este posibil – să facem rezervări. În prima parte a seriei noastre despre Praga, ți-am prezentat experiențele inedite pe care le oferă capitala cehă, în timp ce în cea de-a doua parte ne-am concentrat asupra gastronomiei. În ultima parte a seriei noastre, îți prezentăm cele mai faimoase obiective turistice din capitala cehă.

Fotó: Unsplash

În ceea ce privește atracţiile celebre, toate sunt la câţiva pași una de alta și există multe oportunităţi de a privi în jur de sus, dintr-un turn, un vârf de deal sau un punct de belvedere.

Praga, „orașul celor o sută de turnuri”, se poate lăuda cu aproximativ 120 de astfel de construcţii, fără a număra bisericile.

Ca punct de plecare, merită să descoperim așezarea urcând treptele medievale din Turnul Pulberăriei sau Turnul din Orașul Vechi (Staré Město) al Podului Carol.

Biserica Týn cu două turnuri din Piaţa Orașului Vechi și ceasul astronomic medieval (Orloj) situat pe partea laterală a primăriei, pot fi văzute și pe numeroase suveniruri ca simboluri ale orașului. Din fericire, în prezent există din ce în ce mai multe magazine de design în orașul vechi, așa că în loc de mărunţișuri, ne putem întoarce acasă chiar și cu o geantă sau un tricou la modă realizat de designeri locali, iar la galeriile Designum și Debut ne așteaptă capodoperele artei industriale cehe.

Foto: Shutterstock

Orașul vechi este conectat prin Podul Carol de Malá Strana și Hradčany - cartierul cetăţii.

Cel mai mare sistem de castele din Europa, a cărui ultimă reconstrucţie majoră a fost comandată de împărăteasa Maria Tereza, poate fi accesat și printr-o reţea veche de scări. În cartierul castelului oricine se poate plimba gratuit, dar dacă dorim să vizităm Catedrala Sfântul Vit, palatul regal, bazilica Sf. Gheorghe din secolul al X-lea sau Strada de Aur, merită să cumpărăm un bilet combinat (preţul unui bilet valabil 2 zile este de 250 de coroane).

Totodată, grădina Wallenstein de sub castel poate fi locul perfect pentru a ne relaxa și a planifica următoarele programe.

Un element aproape obligatoriu al unei vizite la Praga este fostul cartier evreiesc, de unde provine, printre alţii, și Franz Kafka, marele inovator al literaturii secolului al XX-lea. În micul cimitir din cartierul Josefov, în jur de 12.000 de pietre funerare ne amintesc de prezenţa comunității evreiești de peste o mie de ani. Dacă dorim să vizităm mai multe sinagogi, putem economisi bani cu un bilet combinat, care ne permite să intrăm în cea mai veche sinagogă rămasă intactă din Europa, Vechea Sinagoga Nouă, construită în 1275.

SĂ ALEGEM TRANSPORTUL PUBLIC!

Foto: Pixabay

Centrul compact al orașului poate fi explorat chiar și pe jos dacă suntem interesaţi doar de principalele atracţii, iar transportul public este bine organizat, vehiculele sunt curate, 3 linii de metrou și 26 de linii de tramvai fiind disponibile în timpul zilei. În tramvaie, putem plăti biletul de linie chiar și cu un card bancar, iar linia 42, care ne duce la principalele obiective turistice cu vagoane retro este, de asemenea, recomandată pentru vizitarea orașului – traseul circular trece de-a lungul celor mai importante obiective în 40 de minute. Este adevărat că preţul biletului nu este cel standard, costă în jur de 10 euro, dar merită, fiind pentru o întreagă zi. Unele tramvaie (cu numerele 91-99) circulă și noaptea, deci nu este nicio problemă dacă se lungește programul de seară. Un abonament de 24 de ore costă 120 de coroane, un bilet de 30 de minute 30 de coroane, iar pentru copiii sub 14 ani transportul este gratuit.

AMI MÉG ÉRDEKELHET