Franța este a doua cea mai vizitată țară din Europa – însă, anul viitor o altă țară va prelua această poziție

Există o țară europeană care a înregistrat o creștere de 70% a numărului de vizitatori după pandemia COVID-19.

Foto: Shutterstock


Cu sectorul turistic în plină expansiune pe tot parcursul anului 2023, numărul de vizitatori din Europa a ajuns aproape la nivelul de dinainte de pandemie, în timp ce veniturile din turism au crescut cu 19% față de 2019, conform raportului WTM Global Travel publicat recent. În plus, o țară a înregistrat o creștere uluitoare a numărului de vizitatori și se estimează că va depăși Franța ca fiind a doua cea mai vizitată țară din Europa în 2024.

Foto: Shutterstock

Deși numărul total al vizitelor în Europa a scăzut cu 3%, de la 440 de milioane în 2019 la 428 de milioane în 2023, Turcia a înregistrat o creștere spectaculoasă, de 73% a numărului de vizitatori față de 2019, relatează EuroNews. Ca atare, din acest aspect depășește cele mai mari două piețe europene, Franța și Spania, care au înregistrat o creștere de 33% și, respectiv, 31% față de 2019. Croația, a zecea cea mai mare piață de pe continent, a fost o altă țară cu performanțe deosebite, în 2023 așteptându-se un avans de 51% față de nivelurile de dinaintea pandemiei.

Odată cu deprecierea rapidă a lirei turcești, vacanțele în Turcia au devenit mai accesibile pentru mulți călători.

Litoralul țării, cu ape cristaline și stațiuni de lux, a devenit o alternativă mai accesibilă decât Riviera italiană sau Coasta de Azur din Franța. Istanbulul atrage vizitatorii prin cartierele sale pline de viață și arhitectura otomană spectaculoasă, în timp ce Efes, pe coasta de vest, este o minune antică cu monumente colosale. În inima Turciei, vizitatorii se pot bucura de peisajele parcă de pe altă lume ale Cappadociei din baloane cu aer cald și hoteluri de lângă peșteri.

Foto: Shutterstock

Este, de asemenea, una dintre singurele țări cu destinații europene care nu a interzis zborurile din Rusia, fiind de așteptat ca un total de 7 milioane de ruși să viziteze Turcia în 2023, față de aproximativ 5 milioane în 2022.

Raportul WTM prevede, de asemenea, că atractivitatea Turciei va continua și în 2024 și va depăși Franța, ca fiind a doua cea mai vizitată țară din Europa după Spania. Organizația prognozează o dezvoltare continuă pentru sectorul turistic din Spania, Franța și Turcia, care vor crește valoric cu 74, 80 și, respectiv, 72%.

AMI MÉG ÉRDEKELHET