Călătorii sustenabile: 10 idei pentru a fi un turist mai ecologic

Este momentul să construim o industrie turistică mai bună și mai responsabilă, însă pentru asta trebuie să facem câteva schimbări.

Foto: 123rf

Pe măsură ce asistăm la efectele nocive ale crizei climatice, nu a fost niciodată mai clar că trebuie să ne adaptăm modul în care trăim pentru a ajuta la combaterea acestei crize.

Mulți dintre noi am făcut deja pași către un mod de viață mai ecologic, cum ar fi folosirea sticlelor de apă reutilizabile, evitarea materialelor plastice de unică folosință și alegerea hotelurilor cu practici sustenabile. Cu toate acestea, dacă vrem să se vadă o îmbunătățire, cu toții trebuie să facem mai mult. Iată 10 sfaturi de luat în considerare la următoarea călătorie.

1. Alege o destinație care funcționează în mod sustenabil

Multe țări și orașe își reduc emisiile de carbon. Costa Rica este un prim exemplu, deoarece generează deja 98% din energia electrică prin surse regenerabile – plus peste 25% din această țară biodiversă a fost deja declarată zonă conservată.

Foto: Unsplash

2. Fii înțelept cu hainele tale

Deși poate fi tentant să mergi într-o sesiune de shopping înainte de călătorie, producătorii de tip fast fashion sunt printre cei mai mari poluatori. Dacă este posibil, împachetează în bagaj hainele pe care le deții deja.

3. Fără chimicale

Dacă intenționezi să-ți petreci cea mai mare parte a timpului pe plajă, asigură-te că ai protecție solară care nu dăunează vieții marine. Ingrediente precum oxibenzona și octinoxatul îi pot fi dăunătoare, deci este important să alegi produse fără substanțe chimice care nu numai că îți protejează pielea, ci au grijă și de ocean. Umplerea încă de acasă a unui set de recipiente refolosibile cu șampoane, balsamuri și creme hidratante va preveni folosirea materialelor plastice de unică folosință.

Foto: 123rf

4. Verifică acreditările hotelului

Din păcate, este ușor să fie pusă o siglă „eco" pe un site fără să existe politici în vigoare pentru a o susține, dar companiile autentice care respectă mediul își vor dovedi cu mândrie acreditările. Să-ți rezervi cazarea în stațiuni, hoteluri și pensiuni care respectă cu adevărat practicile bio.

5. Alege de preferință trenurile și autobuzele, nu avioanele

Cu un procent mai mic de zboruri din cauza restricțiilor de călătorie în curs, acum avem șansa de a explora alte metode de transport. Călătoriile interne cu trenul și autobuzul pot adăuga o latură extraordinară vacanței și sunt deosebit de distractive pentru copii. Mergi pe distanță lungă? Decolările și aterizările au emisiile de carbon cele mai mari, așa că alege zboruri fără escală acolo unde este posibil.

Foto: Unsplash

6. Arată respect pentru cultura locală

Cel mai bun mod de a arăta apreciere pentru locul pe care îl vizitezi este să respecți modul de viață de acolo. Înainte de a pleca, poți să cercetezi istoria și cultura - recunoscând la fața locului atât trăsăturile pozitive, cât și pe cele negative. Când vizitezi clădiri religioase, îmbracă-te corespunzător. De asemenea, merită să citești știrile pentru a fi la curent cu orice evenimente mari care au loc în timpul sejurului.

7. Mănâncă local, sezonier

Consumul de produse locale, în sezon, nu numai că susține o industrie alimentară mai sustenabilă, ci și investește în întreprinderi mici. Bucură-te de gama de alimente regionale oferite și de produse proaspete. Să mergi la piețele fermierilor și să încerci fructe și legume pe care nu le-ai mai văzut până acum.

Foto: 123rf

8. Mergi să vezi fauna sălbatică cu un expert

Să-ți organizezi călătoria cu un expert în viața sălbatică, unul care cunoaște habitatele locale și pune pe primul loc bunăstarea animalelor. Învățarea despre comportamentul și fiziologia animalelor poate fi cea mai distractivă parte a experienței.

9. Pune banii în mâinile potrivite

Nu există o modalitate mai bună de a spune „mulțumesc" decât prin sprijinirea micilor întreprinzători locali. Asta înseamnă cumpărăturile realizate în piețe, să mâncăm în restaurante de familie și să ne cazăm în pensiuni, mai degrabă decât în hotelul unui lanț internațional. Dacă este posibil, evită marile centre comerciale și cafenelele ce fac parte dintr-un lanț internațional.

10. Cumpără suveniruri de la artiști autentici

Centrele info pentru turiști au magazine de suveniruri care vând cadouri și suveniruri minunate și colorate - dar cel mai adesea, aceste sunt realizate în masă. În schimb, alege să cumperi din piețe artizanale, unde artiștii locali își pot expune lucrările de artă, meșteșuguri și design. Astfel știi că primești produse autentice și că artistul este plătit direct. Să nu cumperi produse de origine animală, indiferent de semnificația lor pentru zonă.

AMI MÉG ÉRDEKELHET