Care sunt orașele europene cu cele mai inteligente soluții și servicii de turism?

Pafos (Cipru) și Sevilla (Spania) sunt Capitalele Europene ale Turismului Inteligent din 2023.

Ilustrație: Pixabay

Inițiativa Capitala Europeană a Turismului Inteligent a Comisiei Europene a ajuns la a patra ediție în 2023 – aceasta răsplătește orașele europene pentru practici turistice excepționale, inovatoare și sustenabile.

Foto: Unsplash

Inițiativa Capitală Europeană a Turismului Inteligent recunoaște realizările deosebite ale orașelor europene ca destinații turistice în patru categorii: sustenabilitate, accesibilitate, digitalizare, precum și patrimoniu cultural și creativitate. Pentru 2023 distincția a fost adjudecată de către localitățile Pafos (Cipru) și Sevilla (Spania). Bordeaux (Franța) și Valencia (Spania) sunt capitalele europene din 2022 ale turismului inteligent. În 2020 au fost câștigători Göteborg (Suedia) și Málaga (Spania) în timp ce Helsinki (Finlanda) și Lyon (Franța) au câștigat competiția inaugurală din 2019.

​Pafos – calitate în loc de cantitate

Capitala Ciprului în timpurile romane, Pafos, este o destinație pentru tot parcursul anului cu una dintre cele mai diverse și bogate moșteniri istorice de pe insulă. Întregul oraș este inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, având numeroase locuri de interes importante, cum ar fi – printre altele – Parcul Arheologic UNESCO din Kato Pafos, castelul medieval din portul antic sau orașul vechi.

De la începutul programului Blue Flag, o certificare a Fundației pentru Educație de Mediu (FAX) pentru plaje, porturi sau operatori de turism acvatic sustenabile, Pafos a primit statutul de steag albastru pentru 6 plaje, care respectă un set specific de criterii referitoare la calitatea apei, furnizarea informațiilor, educația de mediu, siguranța și protecția mediului. Preocuparea orașului se extinde și la apa potabilă, fiind înființat un proiect inteligent de gestionare a apei.

Pafos se află în centrul mitului Afroditei, deoarece aici se află plaja considerată locul de naștere al zeiței. În curând, orașul va oferi vizitatorilor o experiență de realitate augmentată printr-o aplicație gratuită, care va aduce la un nou nivel experiențele legate de mitul Afroditei.

​Sevilla – soluții inteligente

Sevilla este capitala regiunii autonome Andaluzia și a patra cea mai mare metropolă din Spania. Un oraș bogat în istorie și tradiție, Sevilla găzduiește trei locații aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO. În ultimii ani, localitatea a devenit un hub pentru inovația turistică și dezvoltarea afacerilor datorită unei viziuni integrate care combină infrastructura, inițiativele publice și private, respectiv evenimentele internaționale.

Fiind unul dintre cele mai amenințate orașe de criza climatică, Sevilla are o viziune cuprinzătoare pe termen mediu și lung pentru a deveni un oraș neutru din punctul de vedere al amprentei de carbon până în 2030, turismul fiind aliniat la această viziune. Orașul a lansat numeroase proiecte bazate atât pe arhitectura tradițională (utilizarea plantelor, a materialelor naturale etc.) cât și pe inovația tehnologică, transformând 264 de clădiri publice în construcții inteligente și sustenabile.

De asemenea, Sevilla investește în sisteme de transport cu emisii reduse și linii de autobuz de mare capacitate.

Sevilla a implementat proiecte pentru îmbunătățirea accesibilității și a gestionării spațiului urban prin analiza și prelucrarea datelor digitale, iar rezultatele pot fi folosite de toți locuitorii orașului. De asemenea, orașul a sporit conectivitatea totală în zonele cu mulți turiști, iar clădirile publice au devenit noduri IoT (Internet of Things) care transferă toate informațiile la platforma digitală comună a orașului.

AMI MÉG ÉRDEKELHET