Lumea de povești a casei Hundertwasser din Viena

În districtul 3 din Viena, la colţul străzilor Kegelgasse și Löwengasse, stă una dintre cele mai speciale clădiri ale capitale austriece. Mult timp era doar un simplu bloc gri, până când a fost reconstruit după ideile unui nativ excentric al orașului.

Foto: 123rf


Cum s-a născut în 1986 această clădire de poveste, care se remarcă de la distanță dintre casele vecine prin culorile și formele sale pestrițe?

Friedensreich Hundertwasser a abordat arhitectura cu o filosofie aparte.

Pentru el, linia dreaptă a fost aproape un dușman, numind-o „imorală și fără Dumnezeu". Și casa vieneză care îi poartă numele a fost realizată în acest spirit: fațada cu forme asimetrice, lipsită de logica arhitecturii tradiționale, mărturisește această credință. „Unii spun că o casă este formată din ziduri, dar după mine din ferestre", a considerat maestrul, iar clădirea într-adevăr nu are două ferestre de aceeași dimensiune și culoare, chiar și podeaua căpătând forme ondulate. Iar fațada în culori albastre, galbene, roșii și albe magnifice atrage privirea. În plus, Hundertwasser a adăugat în faza de proiectare și elemente ale naturii: realizând mici „grădini" pe acoperiș și pe balcoane, creând o oază de verdeață pentru orășeni. Cu toate acestea, judecata artistului austriac este departe de a fi uniformă: unii spun că operele sale sunt la limita kitsch-ului, alții vorbesc despre el ca un geniu al epocii…

„GAUDÍ AUSTRIAC”

Foto: Getty Images

În ţara sa, Friedensreich Hundertwasser(1928–2000) a devenit cunoscut prin pictura puternic colorată și decorativă, devenind apoi renumit la nivel mondial prin soluţiile sale arhitecturale speciale, eclectice și organice. În prezent este considerat unul dintre cei mai originali artiști creativi ai secolului XX, cu un stil înrudit de cel alarhitectului catalan Gaudí.

Foto: 123rf

Târg în Satul Hundertwasser

ÎN CASA HUNDERTWASSER SE GĂSESC 52 DE LOCUINŢE, 4 BIROURI ȘI 19 TERASE, FIIND ÎNCONJURATĂ DE 250 COPACI ȘI TUFIȘURI. ÎN PREZENT, CLĂDIREA POATE FI ADMIRATĂ NUMAI DIN EXTERIOR.

SATUL HUNDERTWASSER

Vizavi de clădire, satul Hundertwasser a fost format dintr-un atelier de vulcanizare. În centrul comercial găsim un bar și mai multe magazine în stilul caracteristic Hundertwasser.

MUZEUL HUNDERTWASSER

Clădirea care găzduiește expoziţia dedicată artistului se află la câteva sute de metri de clădirea rezidenţială. Putem admira picturile, graficile, planurile de clădiri ale maestrului și ne putem familiariza și cu ideile sale ecologice.

PUNCT DE VEDERE ECOLOGIC

Artistul austriac și-a devansat cu decenii epoca prin viziunile sale: ca vestitor al arhitecturii ecologice, a proclamat în planurile sale dorinţa apropierii de natură a omului urban.

GRÜNE ZITADELLE

Ultimul proiect arhitectural al lui Hundertwasser a fost finalizat la cinci ani după moartea lui, în Magdeburg (Germania). Cetatea Verde este un complex cu locuinţe de închiriat, cafenea, magazine și un mic hotel. Estetica sa a împărţit și aici părerile localnicilor, totuși proiectul este unul dintre cele mai populare atracţii ale orașului.

Video despre MUZEUL HUNDERTWASSER

www.youtube.com

Kunst Haus Wien - VIENNA/NOW Sights
AMI MÉG ÉRDEKELHET