Turul fostelor case ale celebrilor scriitori și filozofi francezi

Dacă vă pregătiți pentru o vacanță în Franța, treceți pe la unul dintre următoarele muzee din Paris sau din jurul capitalei!

Oriunde am merge în Franța dăm peste o locație istorică, ca să nu mai vorbim de clădirile și monumentele culturale importante.

LOCUINȚA LUI VICTOR HUGO, PARIS

Foto: Profimedia

În prezent, locuința pariziană a lui Victor Hugo funcționează ca muzeu. Se găsește în piața Place des Vosges, unde scriitorul a trăit la etajul al doilea între 1832 și 1848 – aici a scris, printre altele, și Mizerabilii. Casa a fost renovată, apartamentul decorat cu mobilier de epocă, și în muzeu s-a deschis și o cafenea, care este un popular loc de întâlnire pentru un prânz gourmet romantic.

Paris 75004, Place des Vosges 6.

ALEXANDRE DUMAS, PALATUL MONTE-CRISTO 

Foto: Profimedia

Castelul Monte-Cristo este și astăzi la fel de tentant și special ca atunci când Dumas a creat aici. Situat pe dealul Port-Marly, maiestuoasa clădire de pe malul Senei s-a născut direct din imaginația lui Alexandre Dumas, care a dorit să ridice un palat departe de zgomotul capitalei. Clădirea veche de 174 de ani poate fi văzută și acum în toată splendoarea sa. Autorul celebrului Cei trei muschetari și-a putut ocupa în 1847 castelul său în stil renascentist, care astăzi este deja un muzeu.

Le Port-Marly 78560, Chemin du Haut des Ormes

REȘEDINȚA DE VARĂ A LUI ÉMILE ZOLA, MÉDAN

Foto: Maison Zola – Dreyfus Múzeum

Émile Zola a trăit între 1878 și 1902 în această minunată vilă, unde a scris „Nana”, „Bestia umană” și „Germinal”. De o vreme, în Casa Zola funcționează și Muzeul Dreyfus. Când crea la Médan, Zola era deja un scriitor de succes, cumpărând reședința din apropierea Parisului din drepturile sale de autor.

Medan 78670, 26. Rue Pasteur

CASA LUI BALZAC, PARIS

Foto: Profimedia

În acest apartament a lucrat Balzac între 1840 și 1847 Comedia umană, și aici s-au născut alte câteva capodopere. A scris, a rescris, a lucrat timp de 16 ore pe zi, deseori a creat toată noaptea. Și-a rescris multe dintre lucrări după publicare, pentru că se grăbea mereu să trimită prima versiune și astfel să-și primească onorariul. Această casă pariziană l-a inspirat întotdeauna.

Paris 75016, 47. Rue Raynouard

CASA LUI ROUSSEAU, MONTMORENCY

Foto: Wikimedia

În aprilie 1756, Jean-Jacques Rousseau a vrut să fugă din Paris și a ales Montmorency ca refugiu, unde astăzi funcționează un muzeu. Filozoful-scriitor și-a scris cele mai mari opere în această casă: „Émile sau despre educație”, „Iulia sau noua Eloiză”, „Contractul social”. În prezent, vila istorică înconjurată de o grădină fermecătoare găzduiește expoziții și evenimente culturale.

Montmorency 95160, 5. Rue Jean-Jacques Rousseau

AMI MÉG ÉRDEKELHET