Casu Marzu - cea mai periculoasă brânză din lume

Casu marzu (care înseamnă brânză putrezită în română) este una dintre specialitățile culinare caracteristice insulei Sardinia.

Foto: Getty Images

În general, merită să călătorești în Italia pentru brânzeturi iconice, dar aici putem gusta și unul dintre cele mai interesante produse lactate din lume.

Sardinia este una din minunatele insule din Marea Tireniană cu aproape 1.900 de kilometri de coastă. Să călătorești în Italia nu este o simplă vacanță, deoarece există o mulțime de vinuri bune, brânzeturi, pâinici și mezeluri de mâncat sau de cumpărat până și în ultimul magazin de la colț sau în trattorii.

Cu toate acestea, casu marzu se remarcă printre acestea.

De fapt este o brânză de oaie grasă, aromată printr-un proces special: larvele unei muște numite Piophila caseidigeră produsul lactat și, pe măsură ce o digeră, înmoaie brânza maturată, iar rezultatul final este o specialitate delicioasă de cremă de brânză.

Foto: Instagram

Tocmai de aceea această brânză este cel mai periculos din lume, și deține recordul mondial Guiness în această materie.

Musca își depune ouăle în crăpăturile brânzei sărate pecorino, iar când larvele eclozează și încep să „lucreze" în brânză, produc o descărcare albicioasă (aceasta se numește lagrima în italiană), care oferă brânzei, de altfel picantă și un pic sărată, un gust dulce. Deci nu doar textura, dar și gustul brânzei este modificat de micile vietăți.

DE CE ESTE PERICULOASĂ?

Foto: Instagram

Brânzeturile sunt maturate în pivnițe umede și calde, mii de larve se pot dezvolta într-o singură bucată, însă brânza trebuie consumată cu cât mai puține larve posibil. Cei care mănâncă brânza împreună cu larvele pot dezvolta o boală numită miasă sau parazitism. Există, desigur, un remediu farmaceutic pentru o infecție cauzată de muște, dar este mai bine să ne gândim înainte la riscul de infecție.

Acesta este combătut prin separarea unui strat de partea exterioară a brânzei, care nu are larve, deoarece acestea mișună mai ales în interiorul lichefiat al brânzei. Localnicii consideră că brânza în care viermii au murit deja nu ar trebui consumată, însemnând că produsul lactat s-a stricat. (O excepție de la aceasta este depozitarea brânzei la frigider, deoarece atunci larvele vor muri de frig, dar brânza nu se va strica.)

Brânza se consumă tăiată în felii subțiri, apoi unsă pe pâine tradițională din Sardinia (o plăcintă subțire crocantă) și se servește cu vin roșu. Cei cărora nu le plac larvele pun mai întâi bucata de brânză într-o pungă de plastic pentru ca larvele să moară în pungă din lipsă de oxigen.

GORDON RAMSAY A GUSTAT ȘI EL ACEASTĂ BRÂNZĂ. PRIVEȘTE REACȚIA LUI! 

youtu.be

Gordon Eats Cheese Filled with Maggots - Gordon Ramsay with Foxy Games
AMI MÉG ÉRDEKELHET