Catastrofă aviatică misterioasă: după 10 ani, Malaysia ar putea relua căutările zborului MH370

O companie americană s-a oferit să caute avionul, care a dispărut fără urmă cu 239 de persoane la bord.

Foto: Shutterstock


Oficialii malaysieni au declarat că o companie americană care a încercat să găsească avionul în 2018 a propus o nouă căutare în sudul Oceanului Indian. Acesta este locul unde se crede că s-a prăbușit avionul Malaysia Airlines în urmă cu zece ani.

La un eveniment de comemorare organizat de membrii pasagerilor dispăruți, ministrul malaysian al Transporturilor, Anthony Loke, a declarat că va discuta cu firma de robotică marină Ocean Infinity, cu sediul în Texas, despre ultima sa propunere: "fără rezultat, fără plată". Guvernul declarase deja de mult timp că nu va sprijini o altă căutare fără noi indicii privind locația avionului. În cazul în care dovezile sunt credibile, a spus el, va solicita aprobarea Cabinetului pentru a semna un nou contract pentru reluarea căutărilor.

Foto: Wikimedia

Zona inițială de căutare

"Guvernul este ferm în hotărârea noastră de a localiza MH370", a declarat Loke la un eveniment comemorativ care a marcat cea de-a zecea aniversare a dispariției avionului. "Sperăm cu adevărat că operațiunile de căutare pot găsi avionul și pot oferi adevărul rudelor apropiate." Răspunsul lui Loke a stârnit lacrimi de bucurie din partea unor membri ai familiei la memorialul organizat în Kuala Lumpur. Jacquita Gomes, al cărei soț era însoțitor de bord în avion, a spus că este recunoscătoare că astfel ar putea avea șansa de a-și lua un ultim rămas bun.

Ce s-a întâmplat cu zborul MH370?

Avionul Boeing 777 a dispărut de pe radare la scurt timp după ce a decolat pe 8 martie 2014. Acesta transporta 239 de persoane, majoritatea cetățeni chinezi, într-un zbor din capitala Malaeziei, Kuala Lumpur, către Beijing. Datele din satelit au arătat că avionul a deviat de la traiectoria sa de zbor și s-a îndreptat spre sudul Oceanului Indian, unde se crede că s-a prăbușit. Tragedia a declanșat măsuri de consolidare a siguranței aviației.

Ce au arătat căutările anterioare pentru MH370?
La scurt timp după dispariție, o căutare multinațională costisitoare nu a reușit să descopere niciun indiciu, deși resturile au ajuns pe coasta Africii de Est și pe insulele din Oceanul Indian. O căutare privată efectuată în 2018 de Ocean Infinity nu a găsit, de asemenea, nimic.

Foto: Wikimedia

Avionul MH370

V.P.R. Nathan, membru al grupului de rude apropiate Voice MH370, a declarat că Ocean Infinity a planificat inițial o căutare anul trecut, dar aceasta a fost întârziată de livrarea unei noi flote. Acum este pe cale să reia vânătoarea, a spus el.

Directorul executiv al Ocean Infinity, Oliver Punkett, a declarat că firma și-a îmbunătățit tehnologia din 2018. "Ne simțim acum în poziția de a putea reveni la căutarea MH370", a spus el. "Am lucrat cu mulți experți, unii din afara Ocean Infinity, pentru a continua să analizăm datele în speranța de a restrânge zona de căutare la una în care succesul devine potențial realizabil".

Loke a refuzat să dezvăluie onorariul propus de Ocean Infinity în cazul în care va găsi avionul, spunând că acesta face obiectul negocierilor. El a spus că nu se pune problema costurilor și că nu prevede niciun fel de piedici pentru căutare. "Nu contează dacă sunt 10 ani, 20 de ani sau mai mult, atâta timp cât suntem încă în viață..., nu vom înceta să facem presiuni pentru aflarea adevărului. Credem că adevărul va ieși în cele din urmă la lumină", a declarat Bai Zhong, din China, a cărui soție se afla în avion.

AMI MÉG ÉRDEKELHET