De ce și pentru cine poate fi benefică noua tendință de „house sitting" în locul unui hotel?

Având în vedere că prețurile la cazare sunt în continuă creștere, tot mai mulți oameni caută modalități de a călători cu un buget mai avantajos.

Foto: Shutterstock


Conceptul house sitting îți permite să ai grijă de casa altcuiva undeva în lume, în schimbul cazării, în timp ce proprietarii sunt în vacanță. Aceasta poate fi o alternativă bună pentru cei care nu își permit neapărat să plătească câteva zile de cazare într-o altă țară.

În timpul unui house sitting, cel mai frecvent lucru pe care proprietarii îl cer candidaților este să aibă grijă de animalele de companie și de plante, fără să fie nevoiți să facă vreo lucrare majoră. Trebuie să îți acoperi singur transportul și cheltuielile zilnice, dar nu trebuie să plătești nimic pentru cazare.

Foto: Shutterstock

Pentru a deveni house sitter, trebuie să te înregistrezi pe una dintre platformele de specialitate, ca Trusted House Sitters, Nomador sau Mind My House, dar există, de asemenea, o mulțime de oportunități pe Workaway, care se concentrează în principal pe voluntariat. Pe aceste site-uri, în general, poți începe să cauți după oportunități doar după ce plătești o taxă de înregistrare de un an. Merită să îți completezi profilul cât mai detaliat posibil, deoarece proprietarii predau practic cheile de la casele lor unor străini, așa că - dincolo de simpatie - este probabil ca aceștia să îi aleagă pe cei despre care pot afla suficiente informații.

Foto: Unsplash

House sitting-ul, și în special cel pentru animale de companie, a luat cu adevărat avânt după pandemie, când tot mai mulți au început să dețină animale de companie ca urmare a schimbării condițiilor de muncă. Site-ul Trusted House Sitters din Marea Britanie, de exemplu, a înregistrat o creștere de 130% a numărului de utilizatori înregistrați spre sfârșitul virusului. Cel mai mare boom a fost înregistrat în grupul de vârstă 23-35 de ani, care a înregistrat o creștere de 147% a numărului de utilizatori înregistrați. Și, având în vedere că tot mai mulți oameni își iau animale de companie, a crescut nevoia de persoane care să aibă grijă de acestea, atunci când propriterii lor nu sunt acasă.

Foto: Shutterstock

Fotó: Fabby González / Unsplash

Castillo de Chapultepec, Mexikóváros, Mexikó

Pe lângă reducerea costurilor, house sitting-ul poate avea și o serie de alte beneficii.

Deoarece, de obicei, cei care se ocupă de îngrijirea casei petrec o zi cu proprietarul înainte de a se "muta", există o șansă mult mai mare de a obține recomandări locale foarte bune. De asemenea, proprietarii prezintă, de obicei, potențialul sitter vecinilor, astfel încât aceștia să aibă la cine să apeleze în caz de probleme. Astfel de oportunități sunt adesea pentru o săptămână sau două, dar nu este neobișnuit ca acestea să fie pentru câteva luni - motiv pentru care house sitting-ul poate fi văzut ca o alternativă la închiriere. Deși nu se pot face călătorii lungi în această perioadă, soluția generală este benefică atât pentru călător, cât și pentru proprietar.

AMI MÉG ÉRDEKELHET