Data rezervării poate să influențeze prețul final al vacanței – hai să vedem care sunt tendințele!

Unde, când, cât? - un sondaj britanic te ajută să rezervi cea mai ieftină vacanță posibilă.

Foto: Shutterstock

Compania britanică Which? a comparat prețurile a peste 15.000 de pachete de vacanță pentru a afla când este cel mai bine să îți rezervi vacanța de vară. Sondajul analizează tendințele de călătorie în Marea Britanie, dar poate fi instructiv și pentru noi.

Studiul privind datele de rezervare a călătoriilor s-a bazat pe ofertele celor mai mari două agenții de turism din Marea Britanie, Jet2holidays și Tui. Scopul testului a fost de a compara costul unei vacanțe de o săptămână în Grecia, Spania, Portugalia, Italia, Turcia și Insulele Canare în luna iulie a acestui an. Pentru a face acest lucru, prețurile rezervărilor din octombrie, noiembrie, decembrie și ianuarie anul trecut, au fost comparate cu tarifele last minute (adică cu două sau o săptămână înainte de plecare).

Foto: Shutterstock

Rezultatele au arătat că cel mai bun moment pentru a rezerva a fost cu două luni înainte de plecare.

În acest caz, în medie, vacanța unei persoane ar putea fi cu aproximativ 200 de lire sterline mai ieftină decât în alte momente, comparativ cu cel mai scump tarif. În general, pentru vacanțele în Grecia se pot economisi până la 242 de lire sterline, iar pentru vacanțele în Turcia și Portugalia se pot economisi aproximativ 200 de lire sterline, dacă se face rezervarea în cel mai bun moment. De altfel, cea mai scumpă perioadă este cu o săptămână înainte de plecare pentru Grecia și Turcia și cu nouă luni pentru Portugalia. În Grecia, Turcia și Portugalia, prețurile de rezervare par a fi cele mai mici în decembrie, cu aproximativ șapte luni înainte de plecare, în timp ce luna ianuarie a fost considerată cea mai bună perioadă pentru a economisi bani pentru călătorii în Italia.

Foto: Shutterstock

Spania și Insulele Canare au prezentat o tendință diferită, rezervările în avans fiind mult mai scumpe decât cele de last minute. Dar, pentru aceste destinații, este posibil ca operatorii de turism să fi supraestimat cererea în 2023 și să fi fost nevoiți să profite de ofertele de ultim moment - așa că nu este sigur că această tendință va continua și în 2024... În acest an, totuși, călătoriile last minute în Spania au ieșit cele mai ieftine: până la 862 de lire sterline, dar Portugalia a fost cu doar 2 lire mai scumpă din acest punct de vedere. Cu o săptămână înainte de plecare, prețurile medii pentru toate cele șase destinații au fost mai scumpe decât cu două săptămâni înainte de luna iulie. Cele mai mari diferențe au fost observate în Turcia și Grecia, unde diferența de preț pe persoană între cele două perioade a fost de până la 90 de lire sterline.

AMI MÉG ÉRDEKELHET