Ce merită vizitat în Muntenegru, cutia de bijuterii din Balcani?

Munți, insule, chei și Marea Adriatică: Muntenegru este una dintre cele mai mici, dar în același timp cele mai frumoase țări din Europa.

Foto: Pixabay

Micuța țară de pe coasta Mării Adriatice a fost una dintre republicile membre ale fostei Iugoslavii, fiind un stat independent abia din 2006. Muntenegru este atrăgător pentru turiști pentru munții și plajele sale și, desigur, pitorescul Golf Kotor, magicul Budva și fermecătoarea insulă Sveti Stefan.


Denumirea oficială a țării în limba muntenegrenă (sârbă) este Crna Gora, dar – cu excepția limbilor slave – nu traducerea acesteia s-a răspândit în lume, ci versiunea sa italiană. Acest lucru nu schimbă nimic în esență: Crna Gora sau Muntenegru – numele țării înseamnă munte negru în ambele limbi.

Kotor

Foto: Unsplash

Golful Kotor, care amintește de fiorduri, este una dintre atracțiile de top din Muntenegru și nu există un ghid de călătorie sau o broșură de programe despre țară care să nu-l includă. Orașul vechi medieval în stil venețian din Kotor face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, iar plimbarea de-a lungul zidurilor impresionante ale orașului și pe străzile înguste ne va face să ne simțim ca și cum am călători înapoi în timp. Zidurile medievale ale orașului se întind până la Cetatea Sf. Ioan (Tvrdjava Sveti Ivan), aflat la o înălțime de 260 de metri, pe care cu siguranță merită urcat pentru panorama magnifică a orașului și a Golfului Kotor. Atracția specială a orașului este Muzeul Pisicilor – oricum sunt multe pisici în Kotor.

Budva

Foto: Pexels

Orașul de pe coasta adriatică este destinația numărul unu pentru turismul muntenegrean. Centrul ei istoric este construit pe o mică peninsulă – în Budva se găsesc multe biserici și mănăstiri, iar străzile sale magice emană o adevărată atmosferă romantică balcanică, ce atrage turiști din întreaga lume. Pe coasta sa de peste 21 de kilometri putem alege dintre 17 plaje. Iar vara aproape că nu trece o zi fără vreun fel de eveniment cultural sau festival muzical.

Sveti Stefan

Foto: Unsplash

Aparținând Budvei din punct de vedere administrativ, așezarea este cunoscută în principal pentru peninsula ei. În anii 1960, casele de pe micuța insulă au fost transformate în hoteluri, creând o insulă hotelieră. Multe vedete s-au îndrăgostit de frumusețea lui Sveti Stefan – Kirk Douglas, Liz Taylor, Sophia Loren, Sylvester Stallone sau Claudia Schiffer și-au petrecut aici vacanța.

Mănăstirea Ostrog 

Foto: Shutterstock

Datorită locației sale neobișnuite, este unul dintre cele mai interesante locuri din Muntenegru. Situată lângă Nikšić, al doilea oraș ca mărime al țării, mănăstirea a fost construită într-o stâncă. Cu toate acestea, Ostrog nu este doar o atracție turistică, ci și una dintre cele mai vizitate biserici ortodoxe din Balcani, fiind și un important loc de pelerinaj, în special pentru sârbi.

AMI MÉG ÉRDEKELHET