Nutriţie la volan – ce să mâncăm atunci când conducem?

Când conducem consumăm între 1000 și 1350 kilocalorii pe zi, mâncarea corectă este esențială atunci când ne aflăm ore bune la volan.

Cuplu tânăr în mașină

Consumul de alimente nepotrivite poate provoca somnolență, oboseală, anxietate sau tulburări de stomac care ne afectează concentrarea.

Puteți mânca sau bea în timp ce conduceți?

Majoritatea normelor europene de circulație nu interzic în mod expres acest lucru. Cu toate acestea, ambele pot provoca distrageri și pot restricționa libertatea de mișcare. Un studiu realizat de Universitatea din Leeds (Marea Britanie) concluzionează că timpul de reacție în timp ce mâncăm scade cu până la 44%. Prin urmare, momentele în care ne oprim pentru a ne odihni ar trebui folosite și pentru a mânca și a ne hidrata.

Ce fel de mâncare se potrivește bine cu șofatul?

Kilocalorii la volan

Condusul este o activitate care arde de la 1000 la 1350 kcal pe zi, similar cu odihna. Din acest motiv, un șofer nu necesită un aport mare de alimente, ci mai degrabă ar trebui să se limiteze la 2000-2500 kcal pe zi. Conform specialiştilor, să evităm să urcăm la volan pe stomacul gol, deoarece ar putea să suferim de scăderea glicemiei și amețeli. Mai mult, foamea ne reduce atenția, deoarece mintea noastră se îndreaptă spre alte lucruri.

Foto: Seat

Cantități mici la intervale regulate

Mesele abundente duc la somnolență, dureri abdominale, arsuri la stomac și gaze, iar toate sunt simptome care ne modifică capacitatea de concentrare. După prânz, de exemplu, s-a demonstrat că performanța scade cu 10%. Se recomandă să facem opriri frecvente și să mâncăm în cantități mici și, după masa principală, să ne plimbăm timp de 15 minute sau să dormim puțin.

Alimente de evitat

Mâncărurile prăjite, sau prea condimentate pot afecta condusul în siguranță. La volan este, de asemenea, cel mai bine să evităm orezul, fasolea și pastele. Deoarece condusul este o activitate care nu necesită un aport semnificativ de calorii, cel mai bine este să nu mâncăm prea mulți carbohidrați, deoarece aceștia provoacă balonare. În plus, se digeră ușor și ne fac să simțim din nou foame foarte curând. Consumul mare de fructe citrice, ceapă și roșii, chiar dacă sunt sănătoase, provoacă aciditate, deci cel mai bine este să le evităm cu o zi întreagă înainte de condus.

Foto: Seat

H2O, combustibilul esențial

Potrivit unui studiu publicat de Universitatea Loughborough (Marea Britanie) și Institutul European pentru Hidratare, șoferii care nu sunt hidratați în mod adecvat fac greșeli similare cu cei cu o alcoolemie de 0,8 g / l, ca și când ar fi băut 4 pahare de vin. Cele mai frecvente sunt depășirile involuntare ale benzii și reflexele de frânare târzii. Potrivit dr. López, „deshidratarea poate duce la amețeli, vărsături și, în cele mai extreme cazuri, pierderea cunoștinței". Din acest motiv, este esențial să beți lichide, în special când este foarte cald, la fiecare oprire. Apa este cea mai bună opțiune, dar poate fi amestecată cu suc de fructe sau băuturi răcoritoare. În ceea ce privește cofeina, dr. López subliniază „câteva cafele sau ceaiuri în timpul zilei s-ar putea să vă ajute să rămâneți atenți, dar mai mult decât atât vă pot face nervoși". Băuturile energizante în timpul condusului sunt absolut inadecvate.

Meniu pentru șoferi

Foto: Seat

Furnizează o cantitate adecvată de nutrienți, dar este suficient de ușor pentru a preveni indigestiile și problemele stomacale¤

  • Mic dejun: Două felii de pâine prăjită cu șuncă sau brânză / Un fruct / Cafea sau ceai
  • Între mese: sandviș vegetarian și apă
  • Prânz: Salată / Carne sau pește, la grătar sau prăjit / Fructe / Apă și cafea sau ceai
  • Gustare: Fructe, iaurt și apă
AMI MÉG ÉRDEKELHET