Ceaiuri bogate în cofeină, perfecte pentru înlocuirea cafelei

4 alternative bune la cafea.

Foto: Shutterstock

În prezent, cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume, cu 10,5 milioane de tone achiziționate anual, potrivit Statista. Cu toate acestea, în numeroase locuri, se consumă și alte băuturi calde - în principal ceaiuri - pentru efectele lor stimulatoare.

​INDIA: MASALA CHAI

Foto: Shutterstock

Primele rețete pentru ceaiul negru condimentat din India, care are o istorie milenară, erau fără cofeină, iar versiunea îndulcită și cremoasă pe care o cunoaștem astăzi s-a dezvoltat abia începând cu secolul al XIX-lea. Băutura cu lapte este condimentată în cea mai mare parte cu cardamom, piper, ghimbir și fenicul.

JAPonia: MATCHA

Foto: Shutterstock

Matcha este un ceai măcinat sub formă de pulbere, extrem de bogat în cofeină și antioxidanți, care reprezintă o alternativă excelentă la cafea atunci când este infuzat în apă fierbinte. În prezent, este consumat în mod obișnuit și în Europa, dar originile sale, ca și cele ale altor ceaiuri, se află în China. În Japonia, există o ceremonie specială pentru prepararea și consumul de matcha.

CHINA: KOMBUCHA

Foto: Shutterstock

Acest ceai fermentat din licheni este o băutură binecunoscută și consumată în China încă dinaintea erei noastre, fiind plină de probiotice naturale, cu proprietăți de stimulare a imunității, și cofeină. La fel ca matcha, această băutură fermentată devine din ce în ce mai populară în țările occidentale.

PARAGUAY: YERBA MATE

Fotó: Shutterstock

Ceaiul yerba mate provine de la indigenii Guarani de pe teritoriul actual al Paraguayului și este considerat o băutură a zeilor de către multe culturi indigene din America de Sud. Inițial au fost consumate doar frunzele amare, bogate în cofeină, dar adesea se prepara o băutură prin înmuierea lor în apă fierbinte. Acest ceai nu numai că are un efect revigorant, dar este și un antioxidant și ajută la concentrare.

AMI MÉG ÉRDEKELHET