Cel mai bătrân arbore din lume a început să crească pe vremea construirii piramidelor

În lumea noastră aflată în schimbare rapidă, este greu de imaginat că unele lucruri pot rezista testului timpului. Cel mai bătrân arbore din lume este unul dintre acestea.

Foto: Shutterstock

Oamenii de știință cred că cea mai în vârstă ființă din lume, care încă trăiește, a început să crească în jurul anului 2600 î.Hr., pe vremea construirii piramidelor din Giza. Este vorba de arborele Methuselah, numit după personajul biblic, Matusalem, care a trăit până la vârsta de 969 de ani, potrivit Bibliei. O nimică toată, dacă luăm în considerare, că arborele despre care vorbim, din specia Pinus longaeva, se crede că ar avea cel puțin 4.789 de ani.

Methuselah se află undeva în lanțul muntos Sierra Nevada, în Parcul Național Inyo din California.

Pentru a o proteja, locația sa exactă rămâne un mister până în prezent.

Exemplarele speciei Pinus longaeva sunt cunoscute ca fiind plante extremofile, ceea ce înseamnă că se pot adapta la climate extreme și la soluri deosebit de uscate. Acest lucru se datorează, de asemenea, faptului că au un sistem radicular ramificat care crește capacitatea copacului de a absorbi apa. Sunt, de asemenea, rezistenți la dăunători, deoarece au un trunchi rășinos care este foarte greu de agățat.

Potrivit IFLScience, în ultimii ani au apărut o serie de noi candidați la titlul de cel mai bătrân copac din lume. Unul dintre aceștia se află într-o pădure tropicală din sudul lui Chile. Unii cercetători cred că arborele ar putea avea o vechime de peste 5.000 de ani. Alții contestă însă acest lucru, deoarece nu este ușor de determinat vârsta exactă a unui arbore: aceasta este estimată de obicei prin forarea trunchiului, prelevarea de probe și analiza inelelor de creștere.

Este ceea ce au încercat să facă cercetătorii Jonathan Barichivich și Antonio Lara cu exemplarul chilian, dar acesta era prea lat pentru a fora până în centru. Pentru a estima vârsta cu ajutorul modelării statistice, aceștia au luat mostre de la alți arbori. Însă mai mulți experți din domeniu și-au exprimat dezaprobarea față de noua metodă și se pare că Methuselah ar putea deține în continuare titlul de cel mai bătrân copac din lume.

AMI MÉG ÉRDEKELHET