10 feluri de street food interesante

O lume gastronomică peste hot dog şi hamburger.

Street food peste tot în lume înseamnă mâncare rapidă, ieftină și ușor de consumat, însă este foarte important care națiune prepară felurile și din ce le prepară – asta ne dezvăluie multe despre cultura unei anumite țări.

În următoarea listă vor fi și feluri asemănătoare bucătăriei românești, dar s-ar putea să nu aibă un gust similar, cu toate că nu există nicio diferență în ceea ce privește ingredientele. În Asia și Africa, datorită climatului, trăiesc multe insecte, gândaci, omizi care sunt utilizate ca materie primăîn bucătărie - acestea au adesea o valoare nutritivă foarte mare, fiind prăjite doar în ulei fierbinte, deoarece pe stradă această metodă este cea mai sigură (uleiul este suficient de fierbinte pentru a ucide bacteriile), totodată și cel mai rapid tratament termic ca metodă de gătit. Dar, cu siguranță, nu v-ați gândit, de exemplu, că unii americani ar da orice pentru o porție de șarpe cu clopoței! Ce ar putea însemna mâncarea stradală American Rocky Mountain Oyster pentru americani? Nicidecum o stridie ...

Poutine (Canada)

Cartofii prăjiți canadieni sunt numai buni atât ca garnitură, cât și ca mâncare principală: peste cartofii pai se pune un sos de carne și sos de brânză, iar peste acestea, cașcaval ras. La Montreal, junk-food-ul are un întreg cult – în fiecare an se organizează un festival sub denumirea de Poutinefest.

Prăjitură cu viespi (Japonia)

Foto: Instagram

Keksz darázzsal, Japán


La prima vedere par niște biscuiți cu ciocolată, dar adevărul e că prăjiturile au fost coapte cu viespi. Sanbei este un snack din orez foarte popular în Japonia, care e prăjit împreună cu insecte. Snackul se servește lângă ceai sau cafea.

Balut (Filipine)

Foto: Unsplash


Balut este un ou fiert, dar cu totul diferit decât ce consumăm noi în cultura vestică. Filipinezii mănâncă un embrion de rață aproape format, la fel cum mâncăm noi oul proaspăt, fiert moale. Este un snack stradal popular în Filipine – iar după el se bea bere rece. Se pare că din când în când și în unele zone din New York se găsește balut.

Inimă de cobră (Vietnam)

Foto: Unsplash


În cultura orientală, șerpii sunt animale cu o simbolistică puternică, iar locuitorii preferă să vadă reptila și în farfurie sau în pahare. Vietnamezii beau sângele cobrei și mănâncă inima care încă bate. Inima vie are dimensiunea unei jumătăți de nucă.

Haggis (Scoția)

Foto: 123rf

Haggis


Felurile naționale scoțiene sunt atât de populare la ei acasă, precum micii sau cârnații prăjiți la noi, iar haggis se prepară din organe tocate: inimă, ficat și plămâni de berbec amestecate cu osânză, ovăz și condimente, cu care se umple burta berbecului. Ce mai, e ca un caltaboș mai sofisticat...

Rocky Mountain Oysters (USA)

Foto: Instagram


Oysters, adică stridii? Nu, americanii nu sunt atât de gurmanzi să mănânce stridii pane... Stridiile lor sunt de fapt fudulii de bou, porc ori berbec, trecute prin făină condimentată și prăjite în ulei. Dacă nu te gândești prea mult la organul în sine, testiculele sunt o sursă importantă de proteine, carne fără grăsime – deci ar fi un snack ideal pentru sportivi, dacă nu ar fi prăjit în ulei.

Melci (Anglia)

Foto: 123rf


Nu doar francezii și belgienii consumă melci lângă bere - și englezilor le place. Pe lângă melci, tot felul de scoici de mare sunt la mare căutare. Snackul este foarte popular pe coasta de vest a arhipelagului, se prepară în apă clocotită și se servește cu sare și oțet.

Mopane (Zimbabwe)

Foto: 123rf


În Africa putem avea parte de experiențe street food cu adevărat extraordinare. Preferata celor din Zimbabwe este o omidă cărnoasă prăjită la tigaie cu roșii, ceapă, usturoi, nuci și chili, sau se vinde la pungă varianta afumată, aceasta fiind consumată asemeni semințelor pe la noi.

Beondegi (Coreea de Sud)

Foto: 123rf


Coreenii au găsit niște snackuri de-a dreptul ciudate pentru noi: de exemplu adoră larvele viermilor de mătase. Majoritatea mâncărurilor stradale din Coreea de Sud sunt presărate cu astfel de larve.

Nuggets din șarpe cu clopoței (partea sud-vestică a SUA)


Americanii mănâncă nu doar hamburgeri și hot dog-uri pe stradă, le place și șarpele cu clopoței file, pane, care se spune că are gustul și textura pieptului de pui. Șarpele se consumă și la grătar.


AMI MÉG ÉRDEKELHET