Care sunt cele mai ecologice țări din Europa?

Un nou studiu realizat de experții în energie solară Hemsol arată că Norvegia este cea mai ecologică țară din Europa.

Foto: Shutterstock

Studiul a folosit date de la Agenția Europeană de Mediu, de la proiectul Odyssee-Mure și de la Institutul pentru Energie pentru a crea un indice cu factori precum cota de energie regenerabilă, ratele de reciclare, emisiile de dioxid de carbon și altele, pentru a afla care țară europeană poate fi considerată cea mai "verde" și cea mai prietenoasă cu mediul.


Norvegia a devenit cea mai ecologică țară europeană datorită cotei mari de energie regenerabilă înregistrată în 2022, în ciuda faptului că are emisii ridicate de dioxid de carbon pe cap de locuitor și o suprafață mare de terenuri agricole. Țara se numără printre cele care au semnat Acordul de la Paris în 2016 și își propune să ajungă la zero emisii de dioxid de carbon între 2045 și 2055, reducând simultan emisiile de alte gaze cu efect de seră până aproape de zero, în același interval de timp.

Foto: Shutterstock

Angajamentul guvernului norvegian față de sustenabilitate nu se oprește doar la propria țară.

Există un angajament internațional pentru a se asigura că multe țări în curs de dezvoltare pot avea acces la energie curată și regenerabilă, atât prin intermediul partenerilor bilaterali, cât și al partenerilor multilaterali, precum și prin promisiunea de a dona până la 3 miliarde de coroane norvegiene (cca. 265 de milioane de euro) pe an pentru a contribui la salvarea pădurilor tropicale din lume, îmbunătățind în același timp mijloacele de trai ale celor care trăiesc în ele și în apropierea lor.

Foto: Shutterstock

Pe locul al doilea se află Austria, care a înregistrat cea mai mare pondere a traficului de pasageri în transportul public din Europa, deoarece cetățenii săi au decis să fie mai ecologici, renunțând să mai folosească atât de mult mașinile. De asemenea, semnatară a Acordului de la Paris, Austria înregistrează al doilea cel mai mare scor la rata de reciclare, dar se află pe locul șase la emisiile de dioxid de carbon.

Pe locul trei se află Finlanda, al cărei guvern a adoptat recent o nouă lege privind clima. Obiectivele specificate includ o reducere de 60% până în 2030, 80% până în 2040 și un obiectiv de 90%, cu o aspirație de 95%, până în 2050, toate măsurate față de nivelurile din 1990. În conformitate cu dispozițiile noii legi, Finlanda este obligată să atingă neutralitatea în materie de carbon până în 2035.

Foto: Shutterstock

Mai jos pe listă, Islanda ocupă locul al patrulea, cu una dintre cele mai scăzute rate de emisii de dioxid de carbon din top 10 și cu cea mai mare rată a cotei de energie regenerabilă din întreaga Europa. Islanda vizează neutralitatea în materie de carbon înainte de 2040 și o reducere cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, în conformitate cu Acordul de la Paris. Pentru a realiza aceste obiective, Islanda se bazează pe principalul său instrument de politică, un plan de acțiune pentru climă actualizat în 2020, care prezintă 48 de acțiuni specifice de reducere a emisiilor și de atingere a neutralității în materie de carbon.

Top cinci se încheie cu Suedia, care are o rată ridicată a suprafețelor împădurite și a doua cea mai mare pondere a utilizării energiei regenerabile. Suedia și-a stabilit obiectivul de a elimina emisiile nete de gaze cu efect de seră în atmosferă până cel târziu în 2045. Pentru a atinge acest obiectiv, o rezoluție stipulează că emisiile de gaze cu efect de seră ale Suediei trebuie să înregistreze o reducere minimă de 85% până în 2045, comparativ cu nivelurile observate în 1990.

​Top 10 cele mai ecologice țări din Europa:

  1. Norvegia 73,30 (punctaj din 100)
  2. Austria 68,89
  3. Finlanda 62,31
  4. Islanda 62,13
  5. Suedia 62,05
  6. Estonia 54,66
  7. Germania 52.06
  8. Luxemburg 51.83
  9. Elveția 51,75
  10. Slovenia 51.63
AMI MÉG ÉRDEKELHET