Top 3 cele mai picante bucătării din lume

Cele mai aromate feluri de mâncare sunt de obicei cele mai gustoase, o mulțime de condimente și ierburi intră în aceste preparate, iar uleiurile esențiale din ele au un efect puternic.

Foto: Shutterstock

Este foarte subiectiv cât de picant evaluăm a fi un fel de mâncare: ceea ce este simțit drept picant de o persoană o face pe alta să transpire iar alteia îi dă o senzație de sufocare. Cum ți se par mâncărurile mexicane, indoneziene sau thai?

1. BUCĂTĂRIA MEXICANĂ

Foto: Shutterstock

Chiles rellenos

Lumea consumă o versiune mai ușoară a bucătăriei mexicane, dar dacă dorim mâncare mexicană autentică, trebuie să călătorim în această țară. Au foarte multe feluri de ardei – se usucă, li se scoate pulpa, se afumă, se fierb și se amestecă în tot felul de mâncăruri, fie că este vorba de sos, tocană sau friptură. Se întâmplă și să folosească un amestec din mai multe tipuri de ardei (poblano, jalapeño, serrano, habenero, ancho chile) pentru o mâncare picantă. Dacă îți place mâncarea picantă, încearcă aceste feluri:

  • Enchiladas: în foile de tortilla se pune carne și brânză, apoi aluatul umplut se prăjește într-un sos de ardei.
  • Chiles rellenos: ardei umplut mexican, se prăjesc ardeii tari și apoi se umplu cu carne sau brânză și se servesc cu sosuri.
  • Chapulines: lăcustă prăjită cu chili.
  • Cochinita pibil: carne de porc marinată în achiote și gătită până devine moale, apoi este aromată cu habanero.
  • Chilaquiles: totopos (numit de noi nachos) prăjit cu sos chili verde sau roșu.

2. BUCĂTĂRIA THAILANDEZĂ

Foto: Shutterstock

Thai curry

Bucătăria orientală folosește gustul picant pentru a echilibra aromele: la fiecare fel de mâncare se pune dulce, sărat, acru și picant. Una dintre cele mai mari atracții turistice din Thailanda (în afară de plajele minunate) este curry-ul thailandez, versiunea roșie sau verde, cu diferite arome. Curry-ul roșu este puternic, are un gust plin, iar cel verde are un gust mai blând, mai catifelat, dar niciunul nu este ușor de imitat acasă, chiar dacă luăm cu noi un borcan de pastă de curry din vacanță. Gustă aceste feluri de mâncare dacă îți place picant:

  • Curry verde: pentru această tocană se folosesc chili verde, busuioc, coriandru și frunze de limetă.
  • Curry roșu: se face cu diferite legume, dar un lucru este același în toate; se fierb în el 20 de bucăți de chili.
  • Supă Tom Yum: este în același timp acră, picantă și aromată datorită următoarelor ingrediente: roiniță, galangal, usturoi, frunze de kaffir, sos de pește și zeamă de lămâie.

3. BUCĂTĂRIA MALAEZĂ

Foto: Shutterstock

Otak-otak

Deși bucătăria malaeză nu este la fel de picantă ca cea thailandeză și au o mulțime de mâncăruri nepicante, la ei găsim totuși unul dintre cele mai picante și delicioase feluri de mâncare din lume: otak-otak. Cuvântul otak înseamnă creier în indoneziană, dar această mâncare nu are nimic de-a face cu creierul. Această umplutură prăjită în frunze constă din pastă de pește și crab și făină de tapioca, aromată cu rădăcină de galangal, ceapă și cele mai tari tipuri de ardei din regiune. Aceste chiftele de pește reprezintă unul dintre cele mai delicioase feluri din lume, dar și unul dintre cele mai picante, nu întâmplător o porție este atât de mică, precum se vede în imaginea de mai sus.ó.

AMI MÉG ÉRDEKELHET