Bucătărie mondială: 5 salate de pe 5 continente diferite

Salatele se consumă în întreaga lume, motiv pentru care oferta este foarte diversă.

Foto: Pixabay

Călătorie imaginară din Maroc, China și Australia până în Statele Unite și Grecia, pentru a vă prezenta salate sănătoase și delicioase.

Tabbouleh cu cușcuș – Maroc

Foto: Shutterstock

Cușcușul este consumat de obicei ca garnitură în Orientul Mijlociu, dar marocanii îl amestecă în foarte populara salată tabbouleh. La bază sunt pătrunjelul și menta, la care se amestecă roșii tăiate mărunt, castraveți, ceapă și cușcușul aburit, apoi se aromatizează cu ulei de măsline și suc de lămâie. O salată simplă și bogată în arome, care este și răcoritoare datorită mentei, se potrivește cel mai bine cu carne și pește la grătar.

Salată de noodles – China

Foto: Shutterstock

Noodles sunt răspândite în toată Asia, se mănâncă mai ales în supă sau prăjite, ca garnitură, dar sunt excelente și reci, sub formă de salată. Nu sunt făcute din făină, ci din amidon (amidon de fasole mung sau de orez) și apă – nu trebuie gătite, doar înmuiate. Lângă pastele moi, înmuiate se pune castravete și morcovul ras, precum și ceapă verde și chili proaspăt. Dressingul conține apă, oțet de orez, zahăr, sare și piper.

Salată Coleslaw – Statele Unite

Foto: Shutterstock

Salata de varză americană este, de asemenea, foarte simplă și adaugă și ceva sănătos fripturii sau hamburgerului. Pentru salată, avem nevoie de un sfert de varză, doi morcovi, o mică ceapă roșie – toate acestea merg într-un tocător. Pentru dressing se folosește un pahar de smântână, 6 linguri de maioneză, o linguriță de zahăr pudră, sare si piper măcinat. Legumele și crema de smântână se amestecă, apoi se pun la frigider pentru câteva ore pentru a permite aromelor să se mixeze.

Salată Waldorf cu pui – Australia

Foto: Shutterstock

Salata Waldorf este o mare favorită în Anglia, dar australienii au schimbat-o puțin – au pus deasupra cuburi de piept de pui prăjit cu muștar. Baza este o salată cu aromă neutră (salată verde, salată iceberg sau salată romană) spălată, cu mere tocate, țelină, nucă, struguri (pot fi și stafide), precum și pieptul de pui marinat în muștar. Dressingul este maioneză naturală. Această salată este un fel principal, dar dacă lăsăm deoparte carnea de pui, poate fi și garnitură pentru carne.

Tzatziki – Grecia

Foto: Pexels

Majoritatea oamenilor mănâncă tzatziki doar cu șaorma, deși este ușor și rapid de preparat și poate fi mâncat cu aproape orice. Este prieten bun cu halloumi, brânza grecească la grătar, cu tot felul de frigărui la grătar, dar poate fi consumat și sub formă de cremă, întinsă pe pâine. Pentru un tzatziki cremos bun avem nevoie de iaurt grecesc gras, feta, castraveți rași și 2 căței de usturoi. Se rade castravetele și se adaugă puțină sare pentru a elibera sucul. Cât timp castraveții stau la scurs, se rade usturoiul în iaurtul grecesc, se sfărâmă în el puțină feta și se condimentează cu sare și piper. Piureul aproape uscat de castraveți se amestecă în mixul de iaurt și se pune la frigider pentru câteva ore. Iar la final, la servire se adaugă ulei de măsline extravirgin.

AMI MÉG ÉRDEKELHET