Látni- és ennivaló is bőven akad ezekben az európai városokban

Ahol a történelem és a modern konyhaművészet találkozik...

Fotó: Shutterstock

Az úticél megválasztásakor leginkább a történelmi és természeti nevezetességek számítanak a legfőbb szempontnak, de sok utazónál a gasztronómiai élmény is fontos szerepet játszik ebben. Az alábbi európai városok esetében viszont nem kell mérlegelni, hiszen a történelmi látványosságok mellett minőségi modern kulináris élményeket is kínálnak.

​ISZTAMBUL

Fotó: Shutterstock

Kelet és nyugat, Ázsia és Európa nem csupán földrajzilag találkozik a Boszporusz két oldalán, hanem a konyhaművészetben is: a török metropoliszban ugyanúgy megízlelhetjük a közel-keleti, mint a nyugati-európai fogásokat. Két nevet érdemes kiemelni az isztambuli séfek közül: a Neolokalban alkotó Maksut Aşkart ételeivel bizonyítja, hogy a török konyha egyszerre innovatív, tradicionális és fenntartható, míg a Turk étteremnek két Michelin-csillagot szerző Fatih Tutak az újhullámos helyi gasztronómia egyik vezére.

MILÁNÓ

Fotó: Shutterstock

A világ talán legnépszerűbb gasztronómiájának otthona, Olaszország semmiképpen sem maradhat le erről a listáról. Klasszikus pizzájával Nápoly remek deli úticél lehet, északon pedig Milánó nagyszerű éttermei várják az éhes turistákat. Mindenképpen érdemes felkeresni közülük a Verso Capitaneót és a japán konyha csúcsaként számon tartott Iyo éttermet is, vagy a Mudecet és Milano Verticalét.

​VALLETTA

Fotó: Shutterstock

Málta ugyan csak 2020-ban szerepel a Michelin-kalauzban, de ilyen rövid idő alatt is hat étterme kapott már legalább egy csillagot. Közülük a Roselli Hotelben működő Under Grain az egyik leghíresebb, ahol a fogások mellé gondosan kiválogatott helyi borokat szolgálnak fel. Az UNESCO világörökségi helyszínnek számító, itáliai és arab építészeti stílusjegyeket ötvöző máltai fővárosban ezen kívül is egyre több a minőségi étterem, és szigetországról lévén szó, elsősorban a Földközi-tenger ízeiből válogathatunk.

​ZÁGRÁB

Fotó: Shutterstock

Horvátországot nem csupán egy tengerparti nyaralás céljából érdemes felkeresnünk: fővárosa az épített történelmi örökség mellett gasztronómiai téren is nagyszerű élményeket kínál. Kiemelkedő étteremnek számít például a Michelin-csillagos belvárosi Noe, amely a klasszikus horvát fogásokat és szezonális ételeket kínál modern környezetben, fine dining stílusban.

AMI MÉG ÉRDEKELHET