Istorie, cultură și gastronomie de neuitat – 5 motive pentru a vizita Lyon!

Al treilea oraș ca mărime din Franța este o alternativă excelentă la Paris.

Foto: Shutterstock

Când ne gândim la Franța, primul loc care ne vine în minte este capitala. Frumusețea Parisului este, bineînțeles, de neegalat, dar după ce ai urcat pe Turnul Eiffel, ai vizitat Luvrul și ai navigat pe Sena, merită să te îndrepți puțin mai la sud pentru a descoperi un alt oraș multicultural, Lyon.

Întâlnirea a două râuri

Foto: Shutterstock

În centrul orașului Lyon vei întâlni două râuri importante, Rhône și Saône, ceea ce înseamnă că cele mai frumoase părți ale localității sunt situate pe malurile unuia dintre cele două. Urcă-te pe o bicicletă și poți pedala de-a lungul malurilor Rhonului în aproape tot orașul, traversând unele dintre cele mai pitorești poduri. Confluența celor două râuri este o atracție turistică în sine, dar ar trebui să vizitezi și modernul Musée des Confluences, un muzeu de istorie naturală, situat chiar în acest loc, al cărui nume se traduce literal prin "confluență".

Patrimoniu construit

Foto: Shutterstock

Orașul vechi istoric al orașului Lyon este bogat în comori arhitecturale, de la teatre romane, dintre care sunt două în centrul orașului, până la clădiri moderne. Bazilica albă Notre-Dame de Fourvière, cocoțată pe vârful unui deal pe malul râului, este o trăsătură dominantă a peisajului urban, dar există, de asemenea, nenumărate biserici care pot fi descoperite într-un simplu tur de vizitare citadin. Pentru o perspectivă modernă asupra orașului, nu trebuie ratate Musée des Confluences, Opera din Lyon și sediul verde al Euronews.

Amfiteatre și muzee

Foto: Shutterstock

În Lyon, poți să-ți satisfaci curiozitatea în materie de artă la o serie de muzee: în timp ce structura din beton a Muzeului Galo-roman, construit în coasta dealului deasupra teatrelor romane, povestește istoria romană a orașului, poți vizita și muzeul din centru, dedicat în întregime istoriei orașului, sau chiar Muzeul Păpușilor. Iubitorii de artă ar trebui să petreacă o zi întreagă în galeriile de la Musee des Beaux Arts, unde se găsesc de toate, de la mumii egiptene antice până la mobilier art deco, dar orașul are și o mulțime de colecții mai mici.

Totul la îndemână

Foto: Shutterstock

Orașul vechi din Lyon poate fi descoperit pe jos, dar dacă vrei să te aventurezi mai departe, nu trebuie să-ți faci griji, deoarece transportul public este excelent. Oricine a călătorit în marile orașe, știe că acesta nu este un principiu de bază, dar în Lyon chiar merită să cumperi un bilet sau un abonament și să folosești autobuzele, metroul, tramvaiele și funicularul pentru a scurta distanțele.

Plin cu gustări

Foto: Shutterstock

Franța este, bineînțeles, o putere gastronomică, iar Lyon are pretenții întemeiate la titlul de capitală națională în acest sens. Piețele oferă ingrediente proaspete delicioase și mâncăruri gata preparate tentante, dar există și 20 de restaurante cu stele Michelin respectiv numeroase baruri excelente, cafenele și restaurante de familie.

Pentru specialități cu specific local, căutați restaurantele care poartă sigla Bouchon Lyonnais.
AMI MÉG ÉRDEKELHET