Vajon melyik európai város kulturális mutatója a legmagasabb? Top 5 úti cél, ahol pezseg a kultúra!

Lássuk, az Euromonitor adatai szerint melyek a leginkább kultúrával átszőtt helyek Európában.

Fotó: Shutterstock

Európa világhírű művészeti alkotások, történelmi kincsek és lenyűgöző előadások tárháza. Számtalan látnivalót találunk Párizstól Londonon át Berlinig, de mi a helyzet, ha a legjobb kulturális kínálatot keressük, beleértve a színházakat, a múzeumokat, a koncerthelyszíneket és a könyvtárakat is?

Velence – Múzeumban erős

Fotó: Shutterstock

A 100 ezer főre jutó kulturális létesítmények listáját egyértelműen Velence vezeti, ahol több mint 38 múzeum, közel 7 színház, 12,7 könyvtár, több mint 10 zenei helyszín jut ennyi emberre. Hogy a legfontosabbat említsük, itt található a Szent Márk-bazilika, amelyet több száz drágakővel díszített oltárképe miatt Aranytemplomként is szoktak emlegetni, és amely az olaszországi bizánci építészet egyik legszebb példája, de kihagyhatatlan a Szent Márk múzeum is a látnivalók sorából.

A gótikus építészet remekműve, a Dózsepalota is kötelező, ha erre járunk, hiszen olyan mesterek remekműveit rejti, mint Tiziano, Tiepolo és Tintoretto.

Edinburgh – Kastély a középpontban

Fotó: Shutterstock

A 100 ezer főre jutó múzeumok száma 7,74, színházból 4,7, míg könyvtárból 1,29, zenei helyszínből pedig 4,95 jut ennyi emberre a skót fővárosban. Edinburgh egyik emblematikus nevezetessége a város kastélya, amelynek története a 12. századig nyúlik vissza és a skót koronaékszerek mellett több kiállításnak is otthont ad. A Skót Nemzeti Múzeum és a Mary King's Close nevet viselő, földalatti utcákat rejtő látványosság is kihagyhatatlan.

Amszterdam – Klasszikus és kortárs legek

Fotó: Shutterstock

A skót fővároshoz hasonló átlagra jött ki Amszterdam kulturális mutatója is, ahol 13,38 múzeum, több mint 7 színház, 0,9 könyvtár és 2,56 zenei helyszín jut 100 ezer lakosra. A város egyik legnépszerűbb múzeuma a holland művészet több mint nyolc évszázadnyi kincseit felvonultató Rijksmuseum, ahol olyan holland mesterek alkotásait láthatjuk, mint Rembrandt, Van Gogh vagy Vermeer.

Akik inkább a modern művészetet szeretik, kedvelni fogják a kortárs alkotásoknak szentelt Stedelijk Museumot is.

Firenze – A reneszánsz otthona

Fotó: Shutterstock

Bár Firenzében 7,4 színház és 6,5 könyvtár jut 100 ezer főre, első sorban mégis múzeumokban (22) erős, ami nem is csoda, annak fényében, hogy a reneszánsz idején itt volt az olasz művészeti élet központja. Itt található a régió legfontosabb és leglátogatottabb múzeuma, az Uffizi Képtár, ahol éppen ennek az időszaknak a legjelesebb alkotásait láthatjuk. A Galleria dell'Accademia kisebb, de mégis rendkívül fontos termeit is érdemes felvenni a listánkra, főleg, ha látni szeretnénk Michelangelo híres Dávid szobrát.

Milánó – Zenei fellegvár

Fotó: Shutterstock


Semmi meglepő nincs abban, hogy egy harmadik olasz város is felkerült a legmagasabb kulturális mutatóval bíró helyek listájára, Milánóban közel 6 múzeum, több mint 4 színház és könyvtár és 6-nál is több koncerthelyszín jut 100 ezer lakosra. A legtöbben a város zenei és színházi előadásaira keresnek rá, hiszen a milánói Scala színpadán a világ legjobb operaénekesei lépnek fel.

A Szent Ambrus nevét viselő világhírű könyvtár, a Biblioteca Ambrosiana is mindenképp érdemes a látogatásra.
AMI MÉG ÉRDEKELHET