Top 10 cele mai frumoase orașe mici din Europa

Iată câteva dintre cele mai frumoase orașe mici din Europa, de la umile localități pescărești până la centre de putere medievale din vârful dealurilor.

Foto: Shutterstock

Paris, Roma, Barcelona... Orașele mari ale Europei sunt destinații populare, și pe bună dreptate. Dar și orașele mici ale continentului sunt de vis, cu arhitectura și cultura aproape la fel de specială ca cele pe care le găsim în marile orașe, doar că fără mulțimea obositoare și cozile interminabile.

Reine, Norvegia

Foto: Unsplash

Reine este mândria Insulelor Lofoten, ale cărui frumoase cabane roșii se află la baza unor vârfuri muntoase stâncoase care fac din acest loc o încrucișare între Dolomiți și Golful Ha Long din Vietnam. Acesta este unul dintre cele mai spectaculoase locuri din arhipelagul Lofoten - cu un punct de vedere uluitor asupra insulelor.

​Guimarães, Portugalia

Foto: Shutterstock

Guimarães este crucial pentru istoria Portugaliei - a fost numit prima capitală a țării în secolul al XII-lea, iar nucleul său medieval a rămas în mare parte intact, plin de mănăstiri, palate vechi și grandioase și un castel ruină, cocoțat pe o faleză. Ca peste tot în Portugalia, brutăriile locale fac produse de patiserie excelente, dar aici ar trebui să încercați specialitatea locală: torta di Guimarães - o prăjitură umplută cu dovleac și migdale măcinate.

Roscoff, Franța

Foto: roscoff-tourisme.com

Îndrăgitul și micul Roscoff, din regiunea Bretagne, și-a clădit averea pe comerțul maritim, inclusiv exportând faimoasa sa ceapă roz în Marea Britanie. Astăzi este un centru balnear, unde se folosește apa de mare pentru a trata afecțiuni medicale. Districtul cel mai plin de viață al frumoasei localități este zona portului, cu mici bărci de pescuit.

Nauplion, Grecia

Foto: Unsplash

Superbul Nauplion (Nafplio) se întinde pe malul Mării Egee, în Peloponez, cu castelul său construit în stil venețian și cu un frumos oraș în spatele zidurilor vechi. Aceasta a fost prima capitală a Greciei moderne, așa că există locuri de vizitat din belșug. Aici este un lido (litoral îngust, alcătuit din nisipuri și aluviuni fine), dacă vrei să faci o baie în siguranță în mare, iar dacă îți place mai mult istoria, muzeul arheologic conține obiecte care datează din epoca miceniană.

Clovelly, Marea Britanie

Foto: Shutterstock

Măgarii obișnuiau să fie singura modalitate de a urca și coborî pe străzile abrupte din Clovelly, un frumos sat de pescari din Devon, în sud-vestul Angliei. Nici astăzi nu există încă infrastructură pentru autoturisme - localitatea se află la baza unei stânci de 400 de metri. În schimb, mărfurile sunt transportate cu sănii speciale puse în mișcare de oameni - iar dacă turiștii nu pot merge pe jos până la parcarea de mașini, pot face în schimb o plimbare cu un vehicul off-road.

Dinkelsbühl, Germania

Foto: romantisches-franken.de

Un centru istoric drăguț, case de lemn și turnuri robuste - Dinkelsbühl are de toate. Este așezat pe "Drumul romantic" al Germaniei - un traseu cunoscut pentru orașele sale încântătoare. Înfășurat de ziduri medievale, cu o biserică gotică vastă, St George's Minster a fost decorul filmului lui Werner Herzog „Kaspar Hauser".

Korčula, Croația

Foto: Shutterstock

Orașul se află pe o peninsulă mică a insulei cu același nume, așezată liniștit în Marea Adriatică. Localnicii spun că aventurierul Marco Polo s-a născut aici; venețienii contestă acest lucru. Oricum ar fi, este un oraș de clasă mondială, cu străzi albe și strălucitoare și clădiri cioplite din piatră locală, apă aproape pe toată lungimea drumului și clădiri frumoase lăsate de venețieni, care au domnit aici timp de secole.

Kenmare, Irlanda

Foto: Shutterstock

În extremitatea sud-vestică a Irlandei, pământul se topește în ocean în comitatul Kerry. Kenmare dănțuiește pe golful cu același nume, unde râul Roughty se varsă în mare. Acesta se află în mijlocul unora dintre cele mai îndrăgite zone ale Irlandei. Kenmare este cunoscut pentru mâncarea sa și pentru priveliștile sale - cu munți măreți care se ridică în spatele golfului imaculat.

Regencos, Spania

Foto: regencos.cat

În ceea ce privește coastele pline de turiști ale Spaniei, Costa Brava, în Catalonia, este relativ liniștită - dar nu se compară cu liniștea din Regencos, la doar 10 minute spre interiorul țării. Zona în care a trăit și a lucrat artistul suprarealist Salvador Dali este o regiune mărginită de munți, cu sate liniștite. Regencos, puțin mai mare, are rămășițe ale zidurilor sale medievale, o biserică drăguță și case tradiționale din piatră.

Tarnów, Polonia

Foto: Shutterstock

Partea centrală a localității încă mai are acel aer de oraș mic, cu clădiri medievale frumoase care dau o senzație asupra modului în care era Cracovia înainte de invazia turismului în masă. Piața centrală este un amestec glorios de stiluri arhitecturale, există o frumoasă biserică gotică și o mulțime de moșteniri evreiești.

AMI MÉG ÉRDEKELHET