Un oraș locuibil și frumos, cu puțini turiști – Kaunas vă așteaptă!

Kaunas, cu cei 300.000 de locuitori ai săi, și-a păstrat arhitectura lituaniană autentică și în perioada sovietică.

Foto: Shutterstock

Al doilea oraș ca mărime din Lituania este situat într-un mediu natural frumos, iar centrul vechi dispune de un patrimoniu arhitectural uimitor. Situat la confluența râurilor Neris și Nemunas, o mare parte din zona orașului vechi este ocupată de Parcul Santakos și de rămășițele castelului medieval din secolul al XIII-lea, ale cărui părți restaurate pot fi vizitate.

Foto: Shutterstock

Una dintre bijuteriile centrului vechi din Kaunas este Primăria, cunoscută popular sub numele de Lebăda Albă, datorită turnului său grațios de 53 de metri înălțime. În apropiere se află cea mai veche clădire rezidențială din Lituania, Casa Perkunas, construită în 1500, și Catedrala Arhiepiscopală, cea mai mare biserică gotică din țară.

Foto: Shutterstock

Cea mai bună priveliște a orașului vechi și a podului Vytautas este de la punctul de belvedere Aleksotas, de cealaltă parte a Nemunas, la care se poate ajunge cu telecabina. Podul, care se întinde peste un râu nu foarte lat, poartă numele Marelui Prinț lituanian Vytautas.

Localnicii spun că a fost cel mai lung pod din lume, fiind nevoie de o săptămână și jumătate pentru a-l traversa.

Însă doar jumătate din poveste este adevărată: în secolul al XVIII-lea, Kaunas aparținea Rusiei ortodoxe, care folosea calendarul iulian, în timp ce Aleksotas aparținea Prusiei, care folosea calendarul gregorian, iar diferența de timp dintre cele două calendare a cauzat această situație ciudată.

Foto: Shutterstock

Muzeul buncărului nuclear al KGB, o atracție unică în Kaunas, este o amintire a deceniilor de dominație sovietică. Locația sa este neobișnuită, deoarece se află la șase metri sub pământ. Aici poți vedea tot ceea ce folosea serviciul secret sovietic: echipamente de supraveghere, dispozitive de ascultare, transmițătoare radio mobile, stații de bruiaj, microfoane și chiar instrumente de spargere super-rapidă. Muzeul Diavolilor (Velnių muziejus) este unic în lume. La începutul anilor 1900, pictorul impresionist Antanas Žmuidzinavičius a început să colecționeze diverse lucrări care îl înfățișează pe diavol.

Cele peste 3.000 de artefacte expuse în muzeu provin din 70 de țări din întreaga lume.

Ce ar trebui să gustăm?

Foto: Shutterstock

Šaltibarščiai

Printre mâncărurile tradiționale se numără šaltibarščiai, o supă rece de sfeclă roșie, și găluștele umplute cu carne, brânză și spanac, servite cu smântână și slănină, cunoscute și sub numele de cepelinai sau didžkukuliai. Printre băuturile clasice se numără gira, cu gust dulce, preparată din secară fermentată, care conține puțin alcool sau chiar deloc, și lichiorul de miere cunoscut sub numele de krupnikas. Dintre prăjituri, nu trebuie ratate grybukai în formă de ciupercă, care are gust de turtă dulce.


AMI MÉG ÉRDEKELHET