8 greșeli comune pe care trebuie să le eviți în Paris, potrivit localnicilor

Un localnic din Paris împărtășește pentru publicația Travel+Leisures câteva greșeli comune pe care călătorii le fac când vizitează capitala Franței.

Foto: Shutterstock

Chiar și francezii neparizieni nu se comportă întotdeauna conform tradițiilor locale, atunci când vizitează capitala țării. Asta înseamnă că, probabil, nu vei fi singur dacă faci o greșeală atunci când ajungi în Paris. Ești un turist, la urma urmei, dar, în același timp, vrei să eviți să fii catalogat drept unul. Travel+Leisuresa cules 8 greșeli comune pe care mai bine să le eviți în următoarea ta călătorie la Paris.

NU SPUI SUFICIENT DE MULT "BONJOUR", "S'IL VOUS PLAIT" ȘI "MERCI"

Foto: Unsplash

În Paris, este imperativ să spui "Bună ziua!" ("bonjour" dacă este zi, "bonsoir" dacă este seară) la intrarea într-un magazin sau restaurant. Contactul vizual este, de asemenea, încurajat. Dacă nu știi cum să intri în vorbă cu cineva, să începi pur și simplu cu "bonjour".

AȘTEPTAREA NOTEI DE PLATĂ LA RESTAURANT

La masă parizienii savurează atât mâncărurile gustoase, cât și compania celorlalți. Acesta este motivul pentru care nota de plată nu va sosi imediat nici dacă farfuriile au fost deja luate de pe masă. Vei primi nota de plată doar atunci când o vei cere ("l'addition, s'il vous plait").

UIȚI SĂ FACI REZERVARE LA RESTAURANT

Foto: Shutterstock

Majoritatea restaurantelor de renume necesită rezervări. Pentru unele, asta înseamnă cu o seară înainte. Pentru altele, înseamnă cu o săptămână sau o lună înainte. Oricum ar fi, este important să-ți pui numele pe listă. Sălile de mese sunt de obicei mici în Paris, iar restaurantele nu sunt interesate să rearanjeze mesele și să mărească numărul de persoane, ci mai degrabă să pregătească ceva delicios în timpul orelor stabilite. În general, acest interval orar se încadrează între orele 12:00 și 14:15 pentru prânz și 19:00 și 22:30 pentru cină, deși există restaurante și cafenele care funcționează toată ziua (să cauți semnul pe care scrie "service continu").

VIZITA ÎN AUGUST SAU DECEMBRIE

Dacă mergi la Paris pentru a mânca într-un anumit loc cu stele Michelin, să eviți să vizitezi orașul în august sau decembrie, când multe restaurante se închid pentru vacanță. Monumentele, muzeele și parcurile, toate vor fi încă deschise, dar, în general, orașul are o atmosferă mai liniștită în aceste două luni.

SĂ-ȚI IEI O CAFEA LA O CAFENEA DIN COLȚ

Foto: Unsplash

E un vis comun pentru cei care vizitează Parisul să se așeze pe unul dintre acele scaune mici cu fața la stradă și să comande o café crème. Dar cafeaua din astfel de locuri de obicei nu se ridică la nivelul așteptărilor. Este mai bine să-ți comanzi un vin sau o bere dacă tot ce vrei este să admiri priveliștea și să simți vibrația străzii. Iubitorii cafelei de calitate trebui să se orienteze spre cele mai noi cafenele de specialitate care acum înfloresc în Paris.

CUMPĂRAREA UNEI BAGHETE ÎN LOC DE „TRADITION”

La brutărie, să ceri un „tradition” (sau „tradi” dacă vrei să pari un localnic) în loc de o baghetă. Aceasta din urmă este albă în interior, poate fi făcută cu orice ingrediente și este adesea produsă în masă, așa că nu este la fel de delicioasă. „Tradition” însă poate să conțină doar făină, sare, apă și drojdie și este de obicei făcută manual la fața locului; prin urmare, este mult mai gustoasă.

SĂ MĂNÂNCI PE STRADĂ

Parizienii nu prea fac asta. Din nou, mâncarea și băuturile sunt menite să fie savurate încet – nu în grabă, la calculator sau în metrou. Chiar și cafeaua este rareori comandată la pachet sau consumată pe drum; chiar și mâncatul de mere sau banane pe stradă poate provoca batjocura localnicilor.

SĂ ATINGI CEVA FĂRĂ SĂ CERI VOIE

Foto: Unsplash

La piață, vânzătorii de produse agricole îi lasă pe cumpărători să își aleagă singuri piersicile, prunele sau ciupercile, dar și aici este mai bine să întrebi mai întâi. Aceeași regulă se aplică la oricare dintre piețele de vechituri stradale. Multe dintre obiectele scoase la vânzare sunt valoroase și fragile, așa că este mai bine să atragi atenția vânzătorului și să arăți cu degetul decât să iei în mână setul de porțelan ca și cum ar fi deja al tău.

AMI MÉG ÉRDEKELHET