City break la Riga – top 5 atracții

Dacă ne place arhitectura diversă, dacă suntem pasionați de formele colorate și interesante definitorii pentru Art Nouveau, atunci capitala Letoniei va fi un loc pe placul nostru.

Fotó: Getty Images

Există puține capitale de coastă în Europa, iar Riga se numără printre ele. Localitatea de pe malul Mării Baltice este o destinație ideală de vară, pentru că aici căldură nu este copleșitoare - clima seamănă mai mult cu vremea de la noi din luna mai.

Nu întâmplător a fost inclus centrul istoric din Riga în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1997: arhitectura Art Nouveau a secolelor XIX–XX, frumusețea caselor oferă orașului o imagine unică, iar prețurile restaurantelor, cafenelelor, băilor termale sunt mult mai prietenoase decât în capitale mai la modă, cum ar fi Praga sau Viena.

Centrul poate fi explorat comod într-o singură zi, și nici de ghid nu avem nevoie dacă suntem destul de pregătiți, totul fiind ușor de găsit. Orașul a fost fondat în 1201, în Evul Mediu, acum are 600 mii de locuitori, a fost considerat cel mai important centru comercial din regiunea baltică. Mai întâi a făcut parte din Liga Hanseatică, ajungând mai târziu sub ocupație suedeză și apoi rusă – diversitatea culturală având și acum un vizibil impact asupra orașului și culturii sale.

Centrul istoric și o treime dintre cele mai importante clădiri din Riga sunt în stilul Art Nouveau, și chiar dacă o mare parte dintre ele au fost distruse în cel de-al doilea război mondial, casele au fost frumos reconstruite. Să vedem cum este prezentat incitantul trecut istoric în Riga secolului XXI!

1. CASA CAPETELOR NEGRE

Foto: Unsplash

Această clădire spectaculoasă se află în piața centrală a orașului vechi. În urmă cu mai multe sute de ani, Riga funcționat ca un important centru comerical, dar viața negustorilor era plină de pericole; indiferent dacă navigau pe mare sau călătoreau pe uscat, au avut parte de numeroase atacuri. Au format o alianță și l-au ales drept protector pe Sfântul Mauriciu, înfățișat întotdeauna cu fața neagră – așa au devenit capete negre comercianții din Riga, sediul grupării fiind acest complex de clădiri.

2. BISERICA SFÂNTUL PETRU

Foto: 123rf

Biserica gotică de 800 de ani din Riga este și cea mai înaltă din oraș: din turnul ei de 123 metri (unde putem urca cu liftul) poate fi văzut întregul oraș foarte bine. Biserica a ars în cel de-al doilea război mondial, reconstrucția fiind finalizată în 1973.

3. CEI TREI FRAȚI

Foto: Getty Images

Cele mai vechi clădiri din oraș au supraviețuit din perioada hanseatică, aceste case fiind construite de rude, dar la sute de ani distanță: cea mai veche fiind cea albă (1490), casa din mijloc precum și cea verde fiind „mai noi", ridicate în secolul al XVII-lea.

4. PIAȚA CENTRALĂ

Foto: 123rf

Piața centrală din Riga este formată din patru hangare uriașe, fiind curată, ordonată și cu o selecție largă de produse. Este ușor accesibilă, deoarece nu este la distanță mare față de centru, așa că după o plimbare temeinică putem mânca pe săturate aici. În una din cele mai mari piețe din Europa nu se găsesc doar legume, fructe și pești proaspeți, ci și produse de patiserie, îmbrăcăminte și, desigur, suveniruri. Merită să ne facem timp pentru fiecare hangar, sunt atât de multe de văzut.

5. MUZEUL ART NOUVEAU 

Fotu: Jugendstil.riga.lv

Muzeul Art Nouveau din Riga este o excelentă distracție dacă ne place acest stil și această epocă. Totul este aranjat într-un mod adecvat epocii, ne putem chiar și costuma pentru o călătorie perfectă în timp și o fotografie memorabilă. Clădirea muzeului, mobilierul, chiar și cele mai mici obiecte de decor sunt minunate, pur și simplu nu ne putem sătura de ele.

Gastronomie

Dacă ne-a mai rămas ceva timp liber, să vizităm și partea nouă din Riga și să facem cunoștință cu gastronomia letonă. La fel ca în majoritatea bucătăriilor nord-europene, și în Letonia sunt caracteristice diferitele tipuri de cereale (hrișcă, secară, ovăz), leguminoase (fasole, mazăre), rădăcinile vegetale aromate (mai ales sfeclă roșie, morcov) și cartofi, produsele lactate fiind, de asemenea, de foarte bună calitate. Există o mulțime de feluri din pește, iar locuitorilor le place vânatul și ciupercile. Cea mai populară băutură este berea, care este și foarte bună, chiar merită degustată. Și alimentele reci sunt la rândul lor populare, numai că letonii nu mănâncă salam și parizer, ci pești conservați într-o mare varietate de moduri: sărat, afumat, în conservă, în oțet. O mâncare interesantă este și supa acră de orz, servită cu pâine prăjită și pește.

AMI MÉG ÉRDEKELHET